Alles Over Wetenschap Groene en blauwe chemiesymbolen - Alles Over Wetenschap Banier

Van aap tot mens


Van aap tot mens - Evolueerde de mens uit 'hominidae'?
In de televisiepremière van "Aapmens: het verhaal van de menselijke evolutie" stelde voormalig nieuwslezer Walter Cronkite dat apen zijn "herontdekte neven" waren. Cronkite zei: "Als je ver genoeg teruggaat in de tijd, dan hebben wij en de chimpansees een gemeenschappelijke voorouder. De vader van de vader van de vader van mijn vader, en ga zo misschien een half miljoen generaties terug - ongeveer vijf miljoen jaar - was een aap." Heeft Cronkite gelijk? Delen wij inderdaad een gemeenschappelijke voorouder met de chimpansee? Of is dit een voorbeeld van de anti-kennis die zo veel mensen hebben over de aapmens?


Van aap tot mens - De afbeelding
De afbeelding die de ontwikkeling van aap tot mens laat zien is wereldberoemd. Ze was niet alleen te zien in de TV-show Aapmens , maar is overal terug te vinden, van het internet tot de wetenschappelijke literatuur. De afbeelding van een aap die zijn knokkels over de grond sleept en via een reeks denkbeeldige tussenvormen tot de moderne mens evolueert, is al zo vaak en op zo veel verschillende plaatsen getoond dat de afbeelding zelf een bewijsstuk is geworden.

We mogen niet vergeten dat andere "evolutionaire ikonen" uit het verleden, zoals Lucy (een samengesteld skelet van een vermeende mensachtige), weliswaar veel bekendheid en faam hebben geschonken aan de ontdekkers, maar uiteindelijk weinig substantiële waarde bleken te hebben als voorbeelden van de menselijke evolutie.


Van aap tot mens - De kloof
Terwijl het aantal ontdekte mensachtige fossielen blijft groeien, wordt het steeds duidelijker dat er een onoverbrugbare kloof bestaat tussen de zogenaamde "hominidae" (mensachtigen) en mensen, zowel lichamelijk als cultureel. Daarnaast bieden homologe structuren (vergelijkbare structuren in verschillende soorten) onvoldoende bewijs voor een genealogische relatie; een gemeenschappelijke afstamming is niets meer dan een evolutionaire aanname die gebruikt wordt om de overeenkomsten te verklaren.

De aanname dat hominidae en mensen nauw aan elkaar verwant zijn omdat beide rechtop kunnen lopen is gelijk aan de stelling dat kolibries en helikopters nauw aan elkaar verwant zijn omdat ze beide kunnen vliegen. De afstand tussen een aap, die niet kan lezen of schrijven, en een nakomeling van Adam, die een muzikaal meesterwerk kan componeren of een mens naar de maan kan sturen, is in werkelijkheid een bijna oneindige afstand.


Van aap tot mens - De ontbrekende schakel
De evolutietheorie biedt bovendien geen bevredigende verklaringen voor de oorsprong van het leven, de genetische code of het ingenieuze synchronisatieproces dat vereist is om leven voort te brengen uit een enkele bevruchte menselijke eicel. Noch kan de evolutietheorie bevredigend uitleggen hoe stoffelijke processen metafysische realiteiten kunnen voortbrengen, zoals een bewustzijn en spiritualiteit.

De onverzadelijke drang om een "ontbrekende schakel" uit de hoed te toveren heeft ertoe geleid dat solide wetenschap vervangen is door verkooppraatjes, sensationalisme en subjectivisme. William Fix bracht dit heel mooi onder woorden: "Op de zoektocht naar een nieuwe ster aan het firmament die onze dierlijke voorouder zou kunnen zijn, blijkt geen enkele handel beter te lopen dan de beenderenhandel."


Leer meer!

Copyright © 2002-2021 AllAboutScience.org, Alle rechten voorbehouden