Wetenschappelijke Methode

Wetenschappelijke Methode

 
U bent hier: Wetenschap >> Wetenschappelijke Methode

Wetenschappelijke Methode - Een Korte Geschiedenis
Vaak wordt over het hoofd gezien dat de wetenschappelijk methode feitelijk in het Christelijke Europa werd ontwikkeld door mensen die geloofden dat materie zich op een rationele manier gedraagt omdat God een ordelijk universum heeft geschapen. Als het universum in een strikt materialistisch vacuŘm zou bestaan, het resultaat van willekeurige botsingen tussen deeltjes, dan zou er geen fundament bestaan voor de verwachting dat een zekere orde in de natuur kan worden waargenomen. Een groot aantal grondleggers van de voornaamste wetenschappelijke vakgebieden (zoals Newton, Galileo en Kepler) waren Bijbelgelovende Christenen. Johannes Kepler -- ÚÚn van de grondleggers van het vakgebied van de astronomie -- zei dat de wetenschap "een weerspiegeling is van het denken van God".

Wetenschappelijke Methode - Waarom is Die Belangrijk
De wetenschappelijke methode kan in twee hoofdcategorieŰn worden verdeeld: (1) empirische wetenschap en (2) historische wetenschap. De empirische wetenschap is een systematische benadering tot de epistemologie die gebruik maakt van waarneembare, beproefbare, herhaalbare en falsifieerbare proefnemingen om te bepalen hoe de natuur zich normaliter gedraagt. Toepassingen van de empirische wetenschap kunnen gevonden worden in de immunologie, raketwetenschap, moleculaire biologie, enzovoorts. De historische wetenschap is een interpretatie van bewijsmateriaal en het hieruit afleiden van gebeurtenissen uit het verleden, wat normaal gesproken gebaseerd is op een onderliggend, ondersteunend paradigma.

Het is belangrijk om te erkennen dat elk mens vooronderstellingen heeft die zijn of haar manier van interpreteren van dat bewijsmateriaal be´nvloeden. The´sten en niet-the´sten hebben hetzelfde bewijs tot hun beschikking: maar dat bewijs wordt ge´nterpreteerd binnen een raamwerk dat overeenkomt met het betreffende wereldbeeld van het individu.

De "wetenschap" kon in haar oorspronkelijke gedaante gedefinieerd worden als "kennis". Maar tegenwoordig is de wetenschap -- volgens een mondig gedeelte van de wetenschappelijke wereld -- de systematische methode waarmee kennis wordt verworven over het universum door alleen puur naturalistische en materialistische oorzaken in beschouwing te nemen. De wetenschap, in deze zin, sluit dan automatisch de mogelijkheid uit dat God zou kunnen bestaan, omdat bovennatuurlijke beweringen -- zo wordt gesteld -- niet beproefd en herhaald kunnen worden. Als een idee niet beproefbaar, herhaalbaar, waarneembaar en falsifieerbaar is, dan wordt het als onwetenschappelijk beschouwd.

Het probleem waar bovenstaande definitie van de wetenschap mee te kampen heeft is dat het begint met een verzameling metafysische axiomen, namelijk dat alleen materie en energie bestaan en dat alle verklaringen en oorzaken rechtstreeks gerelateerd moeten zijn aan de wetten die door materie en energie gevolgd worden. Tegelijkertijd beweert de naturalistische wetenschap neutraal en onbevooroordeeld te zijn. Vele wetenschappers beweren dat we niet meer op zoek zouden gaan naar antwoorden en slechts een "god van de gaten" zouden aanroepen, als we bovennatuurlijke verklaringen zouden toelaten in ons begrip van het universum. Maar natuurlijk is dit niet waar.

De "ontwerpconclusie" is niet gebaseerd op een gebrek aan kennis (zoals sommigen beweren), maar veeleer op onze uniforme en herhaalde ervaring. We kennen bijvoorbeeld geen mogelijke naturalistische oorzaak voor het ontstaan van complexe en gespecificeerde biologische informatie uit anorganische materie, maar we weten wel dat informatie in alle andere omstandigheden zijn oorsprong vindt in intelligentie. Bovendien ziet een groot aantal wetenschappers nu bewijs voor een intelligent ontwerp in de "onherleidbare complexiteit" van moleculaire machines en circuits in de cel, in het verschijningspatroon van de hoofdgroepen van organismen in het fossielenbestand, in de fijnafstemming van de natuurwetten- en constanten die leven mogelijk maken, in de fijnafstemming van onze aardse omgeving, in het informatieverwerkingssysteem van de cel en zelfs in het fenomeen dat bekend staat als "homologie" (bewijs waarvan voordien werd gedacht dat dit ondubbelzinnig bewijs leverde voor het neo-Darwinisme).

Wetenschappelijke Methode - Conclusie
Hoewel critici het oneens kunnen zijn met de conclusies van de argumenten voor een intelligent ontwerp, kunnen zij niet op een redelijke manier ontkennen dat deze argumenten gebaseerd zijn op algemeen geaccepteerde waarnemingen van de natuurlijke wereld. Het begrip "wetenschap" heeft normaliter betrekking op een activiteit waarin theorieŰn worden ontwikkeld die een verklaring kunnen bieden voor de waarnemingen van de natuurlijke wereld. De empirische, observationele basis van de intelligent design theorie is een goede reden om deze theorie als een wetenschappelijke theorie te beschouwen.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

DNA Replicatie
Symbiose
Van Aap tot Mens
Evolutionisme
Wetenschappelijke Methode
Het Fossielenbestand
Schepping Versus Evolutie
Problemen Met Het Fossielenbestand
Piltdown Mens
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Wetenschappelijke Methode to My Google!
Add Wetenschappelijke Methode to My Yahoo!
XML Feed: Wetenschappelijke MethodeWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFOĺs   5-Geen oorsprong ľ het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.