Tweede Wet van de Thermodynamica

Tweede Wet van de Thermodynamica

 
U bent hier: Wetenschap >> Tweede Wet van de Thermodynamica

Tweede Wet van de Thermodynamica - De Wet van Hittekracht
De Tweede Wet van de Thermodynamica is één van de drie wetten van de Thermodynamica. De term "thermodynamica" vindt zijn oorsprong in twee woorden: "thermo", wat hitte betekent, en "dynamica", wat kracht (dynamiek) betekent. De Wetten van de Thermodynamica zijn dus de Wetten van de "Hittekracht". Voor zover we dit kunnen vaststellen, zijn deze Wetten absoluut. Alle dingen in het waarneembare universum worden erdoor beïnvloed en gehoorzamen de Wetten van de Thermodynamica.

De Eerste Wet van de Thermodynamica, algemeen bekend als de Wet van Conservering van Materie, stelt dat materie/energie niet geschapen kan worden en ook niet vernietigd kan worden. De hoeveelheid materie/energie blijft hetzelfde. Het kan veranderen van vast naar vloeibaar naar gasvormig naar plasma en terug, maar de totale hoeveelheid materie/energie in het universum blijft constant.

De Tweede Wet van de Thermodynamica - Toenemende Entropie
De Tweede Wet van de Thermodynamica is algemeen bekend als de Wet van Toenemende Entropie. Hoewel de kwantiteit hetzelfde blijft (Eerste Wet), verslechtert de kwaliteit van materie/energie geleidelijk met het verstrijken van de tijd. Hoe komt dit? Het is onvermijdelijk dat bruikbare energie daadwerkelijk wordt gebruikt voor productiviteit, groei en reparatie. In dit proces wordt bruikbare energie omgezet in onbruikbare energie. Bruikbare energie gaat dus onherstelbaar verloren in de vorm van onbruikbare energie.

"Entropie" wordt gedefiniëerd als de maat voor onbruikbare energie in een gesloten of geïsoleerd systeem (het universum bijvoorbeeld). Wanneer de bruikbare energie afneemt en de onbruikbare energie toeneemt, neemt de "entropie" toe. Entropie is tevens een peilstok voor willekeurigheid of chaos in een gesloten systeem. Wanneer bruikbare energie onherstelbaar verloren gaat, nemen wanorde, willekeurigheid en chaos toe.

De Tweede Wet van de Thermodynamica - In het Begin...
De implicaties van de Tweede Wet van de Thermodynamica zijn aanzienlijk. Het universum verliest constant bruikbare energie en deze wordt nooit toegevoegd. We kunnen hier logisch uit concluderen dat het universum niet eeuwig is. Het universum had een eindig begin -- het moment waarop deze "nul entropie" had (zijn meest geordende mogelijke toestand). Net als een opwindbare klok loopt het universum langzaam ten einde, alsof het op het een bepaald moment volledig opgedraaid was en sindsdien naar een niet-opgedraaide toestand loopt. De vraag is: wie heeft de klok opgedraaid?

De theologische implicaties zijn overduidelijk. NASA-astronoom Robert Jastrow gaf zijn commentaar op deze implicaties toen hij zei, "Theologen zijn in het algemeen verrukt door het bewijs dat het universum een begin had, maar de astronomen zijn opmerkelijk genoeg van streek. Het blijkt dat de wetenschappers zich gedragen zoals de rest van ons zich gedraagt wanneer ons geloof in conflict is met het bewijs." (Robert Jastrow, God and the Astronomers, oftewel God en de Astronomen, 1978, p. 16.)

Jastrow gaat verder met te zeggen, "Voor de wetenschapper die altijd geleefd heeft met zijn geloof in de kracht van de rede eindigt het verhaal als een slechte droom. Hij heeft de bergen van de onwetendheid beklommen; hij staat op het punt om de hoogste piek te beklimmen; wanneer hij zichzelf over de laatste steen tilt, wordt hij begroet door een stel theologen die daar al eeuwen hebben gezeten." (God and the Astronomers, p. 116.) Het lijkt er op dat het Kosmische Ei, dat de geboorte van ons universum was, om logische redenen een Kosmische Kip vereist...

Onderzoek Nu Verder!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Wetenschap
Bestaat God
Schepping
Creationisme en de Zondeval
De Oorsprong van het Universum
God de Schepper
Tweede Wet van de Thermodynamica
RNA Wereld
Abiogenesis
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Tweede Wet van de Thermodynamica to My Google!
Add Tweede Wet van de Thermodynamica to My Yahoo!
XML Feed: Tweede Wet van de ThermodynamicaWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.