Symbiose

Symbiose

 
U bent hier: Wetenschap >> Symbiose

Symbiose - Wat is Dat?
De term symbiose heeft betrekking op de nauwe interacties tussen verschillende biologische organismen en de wederzijds afhankelijke relaties tussen levende dingen, waarin compleet verschillende levensvormen voor hun bestaan van elkaar afhankelijk zijn. Een voorbeeld van zo'n voordelige symbiose (of mutualisme) bestaat tussen algen en de schimmels van korstmos. Terwijl de schimmels een vitale bescherming bieden en de algen bevochtigen, voeden de algen de schimmels met fotosynthetische voedingsstoffen die hen in leven houden.

Een ander voorbeeld van wederzijdse symbiose is de relatie die de Drieband Anemoonvis heeft met de tentakels van de Ritteri anemoon. De territoriale vis beschermt de anemoon tegen vleesetende vissen. Op hun beurt beschermen de stekende tentakels van de anemoon de anemoonvis tegen de roofdieren die voor hem een bedreiging vormen. Een speciaal slijm op de anemoonvis biedt bescherming tegen de stekende tentakels.

Planten die door insecten worden bestuift hebben zeer gespecialiseerde bloemen die zo zijn gebouwd dat een bestuiving door een specifieke bestuiver wordt begunstigd. Die bestuiver is zelf ook voor dat doel aangepast. Een groot aantal planteneters heeft een symbiotisch darmfauna dat hen helpt bij het verteren van plantaardig materiaal. Koraalriffen zijn het gevolg van mutualistische symbiotische relaties tussen koraalorganismen en verschillende soorten algen in het koraal. De meeste landplanten en land-ecosystemen zijn afhankelijk van mutualismen tussen de planten die carbon uit de lucht halen en schimmels die helpen bij het extraheren van mineralen uit de grond.

Symbiose - Een Uitdaging voor Evolutie?
Darwins theorie van biologische verandering was gebaseerd op concurrentie tussen de individuen waar een levenssoort uit bestaat. In De Oorsprong der Soorten geeft Darwin toe dat "als het bewezen zou kunnen worden dat een gedeelte van een structuur of van een soort zou kunnen zijn gevormd voor het exclusieve goed van een andere soort, dan zou dat mijn theorie onderuit halen, want zoiets zou niet middels natuurlijke selectie kunnen zijn voortgebracht".

Hoe kunnen planten, die bepaalde dieren nodig hebben om te overleven, al bestaan hebben voordat die dieren überhaupt bestonden? En hoe kunnen dieren, die andere dieren nodig hebben om te kunnen voortbestaan, bestaan als hun symbiotische partners niet op precies hetzelfde moment zouden zijn ontstaan?

Symbiose en endosymbiose
Een populaire theorie die vaak wordt aangehaald in verband met de oorsprong van intracellulaire organellen is het principe van endosymbiose. Deze hypothese veronderstelt dat chloroplasten en mytochondria oorspronkelijk begonnen als zelfstandige aërobe prokaryote voorouders die werden omgeven door een soort oer-prokaryote cel. Deze endosymbionten werden uiteindelijk de intracellulaire organellen, die vervolgens kennelijk een groot aantal van hun eigen genen afstonden aan de kern van hun gastheercel. Maar, hoe een dergelijke stabiele relatie tussen opgenomen aërobe indringers en een aërobe gastheercel mogelijk werd -- en waarom sommige specifieke genen wel, maar andere niet naar de kern van de gastheercel zouden worden overgedragen -- is nog niet duidelijk gemaakt. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de cel heel toevallig de transportwegen ontwikkelde om de organel-eiwitten terug te leiden naar het relevante organel. Zonder een mechanisme, dat deze transportweg zou kunnen vormen, zouden de organellen overbodig worden zodra de transfer van genen naar de kern in gang is gezet. Bovendien zouden de organellen waarschijnlijk ophouden te functioneren omdat zij geen selectief voordeel meer zouden leveren.

Een inzicht in de vraag hoe veel genen aan de kern van de gastheercel werden afgestaan kan afgeleid worden uit het feit dat het cytosol de volgende eiwitten voor de mitochondria synthetiseert: aminoacyl-tRNA synthase; DNA replicatie enzymen; RNA polymerase; oplosbare enzymen van de citroenzuurcyclus, enzovoorts. Het is duidelijk dat kerngecodeerde eiwitten in de mitochondria en de chloroplasten moeten worden geïmporteerd, omdat eiwitten op deze twee onafhankelijke locaties worden vervaardigd. Het grootste probleem zit in het feit dat geïmporteerde eiwitten bepaalde compartimenten moeten doorkruisen om in beide organellen door te dringen, omdat de organellen dubbele membranen hebben. Daarom moeten de chaperones juist wanneer de polypeptide kettingen uit ruimtelijke porieën uit de mitochondriale matrix te voorschijn komen met elkaar verbinden. Een vergelijkbaar proces vindt plaats tijdens de import van eiwitten in de chloroplast. Omdat plantencellen zowel chloroplasten als mitochondria hebben, zijn er ook twee verschillende soorten signaalpeptiden nodig om eiwitten naar de juiste locatie te sturen.

De enorm ingewikkelde maatregelen die getroffen zijn voor dit transport roepen de vraag op hoe deze ontstonden en welke selectieve voordelen deze hadden, in vergelijking met de oorspronkelijke endosymbionten, om genomen te delen met de kern van de gastcel. Alsof dit nog niet moeilijk genoeg is, wordt er een bijkomend logistisch probleem geschapen omdat alle gastcellen vetzuren zijn en een groot aantal aminozuren worden vervaardigd door enzymen in het stroma van de chloroplast. We hebben nu dus een omgekeerde transfer. Natuurlijk zou endosymbiose alleen kunnen plaatsvinden als er al cellen bestaan met ver ontwikkelde metabolische systemen.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Het Fossielenbestand
Oorsprong der Soorten
Evolutie Van De Mens
Abiogenesis
De Cambrische Explosie
DNA Replicatie
Schepping
Wetenschappelijke Methode
Multiversum
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Symbiose to My Google!
Add Symbiose to My Yahoo!
XML Feed: SymbioseWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.