Schrödinger

Schrödinger

 
U bent hier: Wetenschap >> Schrödinger

Deze tekst is afkomstig uit het boek Colliding with Christ (oftewel Aanvaring met Christus) van R.C. Metcalf. Voor meer informatie, zie: www.thinkagain.us.

Schrödinger – De Onzekerheidsrelatie
Tegenwoordig gebruiken mensen de Onzekerheidsrelatie van Heisenberg om de 18e eeuwse filosofie van George Berkeley nieuw leven in te blazen; een filosofie die wordt verwoord door de Latijnse zin Esse est percipi (“Zijn is waargenomen worden”). Berkeley’s standpunten vertegenwoordigden een extreme vorm van empiricisme. Hij stond er op dat we niet kunnen weten dat een object bestaat, maar alleen dat onze gedachten iets waarnemen dat op dat object lijkt. Maar, dat betekent niet dat objecten zomaar ineens tot ontstaan komen of zomaar ineens ophouden te bestaan en alleen maar verschijnen wanneer deze door iemand worden waargenomen, omdat voor Berkeley alle dingen onder het waakzame oog van God bestonden.

Albert Einstein voelde zich niet erg op zijn gemak met de ramificaties van de Onzekerheidsrelatie van Heisenberg en de hieruit volgende Kopenhagen interpretatie van de kwantum mechanica. Heisenberg en Bohr beweerden dat we de positie van een subatomair deeltje nooit met zekerheid zouden kunnen weten. We zouden slechts een waarschijnlijkheidsverdeling kunnen aandragen die de positie van het deeltje beschrijft. Bohr concludeerde dat subatomaire deeltjes in een superpositie van toestanden bestaan en, hieruit voortvloeiend, dat zij vóór de meting ervan geen bepaalde locatie hebben. De onderliggende realiteit werd derhalve als onbepaald beschouwd. Einstein vond dit idee volkomen absurd en hij begon in het midden van de jaren '20 samen met Erwin Schrödinger de realiteit uit deze absurditeit te extraheren.

Schrödinger en de kat
Schrödinger bedacht een gedachtenexperiment over een kat, dat de absurditeit van de Kopenhagen interpretatie verduidelijkte. Schrödinger’s kat is tot op heden een bekend concept. Schrödinger beschreef zijn idee als volgt:

    Een kat wordt in een stalen ruimte opgesloten, samen met de volgende helse machine (die men afschermen moet tegen direct ingrijpen van de kat): in een buisje zit een minuscuul klein beetje van een radioactief element, zo weinig, dat gedurende een uur mogelijk een van de atomen vervalt, maar even waarschijnlijk ook niet. Vervalt een atoom, dan detecteert een geigerteller dat en laat via een relais een hamertje vallen, dat een flesje met blauwzuur stuk slaat. Als men dit systeem een uur lang aan zichzelf heeft overgelaten, dan zal men zeggen dat de kat nog leeft als intussen geen atoom vervallen is. Het eerste atoom dat vervalt zou de kat vergiftigd hebben. De toestandsfunctie van het hele systeem zou dat zo uitdrukken, dat daarin de levende en de dode kat gelijktijdig gemengd voorkomen.1
Is de kat dan dood of levend? Volgens de Kopenhagen interpretatie bestaat de kat in de ruimte als een hybride, zowel half-dood als half-levend. Maar als iemand de deur van de ruimte opent, dan neemt hij het een of het ander waar: een dode kat of een levende kat. Dat klinkt belachelijk, nietwaar? En dat is het ook. Schrödinger gebruikte zijn gedachtenexperiment feitelijk als een weerlegging van de Kopenhagen interpretatie van de kwantum mechanica.

Schrödinger – Zijn filosofie leeft tegenwoordig nog voort
Deze controverse treedt tegenwoordig nog steeds af en toe op de voorgrond van de discussie. Op 3 November, 2007 publiceerde New Scientist magazine een artikel van Mark Buchanan waarin hij het werk van Joy Christian aan de Universiteit van Oxford bespreekt. Christian "beweert dat het vermeende bewijs van fysici dat 'realistischer' theorieën onmogelijk zijn op foutieve aannames berust en dus eigenlijk helemaal niets bewijst".

    ‘Tegengesteld aan de ontvangen wijsheid', zo zegt hij, 'sluit de kwantum theorie niet uit dat er een diepere theorie kan zijn, zelfs een theorie die volledig deterministisch is.' De conclusie van Christian volgt uit een relatief eenvoudige berekening die gebruik maakt van alternatieve mathematica en die beschreven wordt in een artikel dat binnenkort in de Physical Review Letters… zal verschijnen. Einstein zou wellicht opgelucht zijn geweest en het is een enorme bemoediging voor de mensen die op zoek zijn naar een diepere realiteit die verder gaat dan de kwantum theorie en die meer 'redelijk' kan zijn en meer kan lijken op de klassieke fysica.2
Victor J. Stenger zegt dat “alles wat in het universum gebeurt helemaal niet voorbestemd is". Maar toch wordt er nog steeds naar een diepere theorie gezocht, waarvan velen denken dat deze een zekere hoeveelheid determinisme zal terugbrengen in de natuurlijke wereld.

Leer Meer!

1 Erwin Schrödinger, “The Present Situation in Quantum Mechanics” (oftewel De Huidige Situatie in de Kwantum Mechanica), Proceedings of the American Philosophical Society (Nov. 29, 1935). (www.tu-harburg.de/rzt/rzt/it/QM/cat.html)
2 Mark Buchanan, “Quantum Untanglement” New Scientist (3 November 2007), 37, 38.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Ontwerp in de Natuur
Wie Maakte God?
Schrödinger
Richard Dawkins
Vele Werelden Hypothese
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Schrödinger to My Google!
Add Schrödinger to My Yahoo!
XML Feed: SchrödingerWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.