Richard Dawkins

Richard Dawkins

 
U bent hier: Wetenschap >> Richard Dawkins

Deze tekst is afkomstig uit het boek Colliding with Christ (oftewel Aanvaring met Christus) van R.C. Metcalf. Voor meer informatie, zie: www.thinkagain.us.

Richard Dawkins- De Mens
Clinton Richard Dawkins is waarschijnlijk de bekendste atheïst van onze tijd. Hij werkt momenteel als de Charles Simonyi Professor van het Algemene Begrip van de Wetenschap aan de Universiteit van Oxford, en als Professorial Fellow aan New College. Dawkins behaalde zijn wetenschappelijke titels (M.A. en D.Sc.) aan de Universiteit van Oxford en werd sindsdien vijf eredoctoraten toegekend. Dr. Dawkins is een behoorlijk redenaar en hij poogt de sleutelargumenten van zijn boek samen te vatten zodat deze aan de logica kunnen worden getoetst.

Richard Dawkins- God Als Misvatting
Op pagina's 157 en 158 van The God Delusion (oftewel God Als Misvatting) vat Richard Dawkins het centrale argument van zijn boek in zes punten samen. De volgende punten zijn rechtstreeks uit de Engelstalige editie van dit boek vertaald, met uitzondering van twee punten die vanwege de lengte van dit artikel enigszins zijn ingekort.1

  1. Het verklaren van het ontstaan van de complexe, onwaarschijnlijke schijn van ontwerp in het universum is door de eeuwen heen altijd één van de grootste uitdagingen voor het menselijk intellect geweest.
  2. De natuurlijke neiging is om het ogenschijnlijke ontwerp aan een daadwerkelijk ontwerp toe te schrijven. In het geval van een door de mens vervaardigd artefact, zoals een horloge, was de ontwerper werkelijk een intelligent ontwerper. Het is verleidelijk om dezelfde logica toe te passen op een oog of een vleugel, een spin of een mens.
  3. Deze verleiding is foutief, omdat de ontwerper-hypothese meteen de grotere vraag oproept wie de ontwerper dan heeft ontworpen. Het hele probleem waar we mee begonnen was het probleem om de statistische onwaarschijnlijkheid te verklaren. Het mag duidelijk zijn dat het postuleren van iets dat nog onwaarschijnlijker is geen oplossing is.
  4. Darwinistische evolutie via natuurlijke selectie biedt het grootste en krachtigste verklarende bereik dat tot dusver in de biologische wetenschappen is ontdekt. Darwin en zijn opvolgers hebben laten zien hoe levende wezens, met hun spectaculaire statistische onwaarschijnlijkheid en hun ogenschijnlijke ontwerp, door middel van langzame, geleidelijke stappen vanuit eenvoudige beginpunten zijn geëvolueerd. Het is nu veilig te stellen dat de illusie van ontwerp in levende wezens niets meer is dan dat -- een illusie.
  5. We hebben nog geen gelijkwaardig degelijk gegrond verklarend model voor de fysica. Een soort multiversum-theorie zou in principe voor de fysica hetzelfde verklarende werk kunnen verrichten als het Darwinisme voor de biologie. Dit soort verklaring is aan het oppervlak minder bevredigend dan de biologische versie van het Darwinisme, omdat het meer van het geluk vergt. Maar het antropisch principe geeft ons het recht om veel meer geluk te postuleren dan de hoeveelheid waar onze beperkte menselijke intuïtie zich mee op zijn gemak voelt.
  6. We moeten niet de hoop opgeven dat er een degelijk gegrond verklarend model in de fysica naar voren zal worden geschoven, iets dat net zo krachtig zal zijn als het Darwinisme voor de biologie is. Maar zelfs zonder een zeer bevredigend model dat kan wedijveren met het biologische model zijn de relatief zwakke modellen die we tegenwoordig hebben, wanneer deze door het antropisch principe geschraagd worden, vanzelfsprekend beter dan de God-hypothese van een intelligent ontwerper die zichzelf onderuit haalt.
  7. Als het argument van dit hoofdstuk (boek) wordt aanvaard, dan is de feitelijke premisse van religie -- de God-hypothese -- onhoudbaar. Het is bijna zeker dat God niet bestaat. Dit is de belangrijkste conclusie van het boek tot aan dit punt.

Richard Dawkins – De Argumenten
Hoewel de conclusie "Het is bijna zeker dat God niet bestaat" de volgelingen van Richard Dawkins zeker zal aanspreken, volgt deze niet logischerwijs uit zijn eerste zes premissen. Het is een zogenaamde non sequitur. Laten we elke premisse eens wat nader bekijken.

Weinig mensen zouden het, ongeacht hun religieuze standpunt, oneens zijn met Dawkins' eerste premisse. Het verklaren van het ogenschijnlijke ontwerp in het universum is zonder twijfel een uitdaging. Zijn tweede premisse, dat we een "natuurlijke" neiging hebben om het ogenschijnlijke ontwerp aan een ontwerper toe te kennen, is twijfelachtig maar laten we dit voor nu even zo laten. Met zijn derde premisse introduceert hij zijn eerste logische drogreden. Hij begint premisse drie door eenvoudigweg te verkondigen dat de neiging in premisse twee onjuist is. En toch biedt hij geen substantiële onderbouwing voor deze stelling. Feitelijk is dit een cirkelredenering: de ontwerp-hypothese moet onjuist zijn omdat hij aanneemt dat God niet bestaat. Hij komt met de volgende uitspraak nog het dichtst bij het aanleveren van een mogelijke ondersteuning van zijn stelling: "omdat de ontwerper-hypothese meteen de grotere vraag oproept wie de ontwerper dan heeft ontworpen". Dit kan best een legitieme vraag zijn, maar het biedt noch enige ondersteuning voor de bewering dat de ontwerp-hypothese onjuist is, noch een weerlegging van de God-hypothese.

Lees Verder!

1 De ingekorte punten (3 en 6) bevatten verwijzingen naar een recent boek van Daniel Dennett, die niets significants toevoegen aan deze samenvatting.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk deze korte video!
Dawkins en Godsdienst Video

Dawkins en Godsdienst Video
Wetenschappelijke Wereldbeelden

Richard Dawkins
Ontwerp in de Natuur
Vele Werelden Hypothese
Schrödinger
Wie Maakte God?
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Richard Dawkins to My Google!
Add Richard Dawkins to My Yahoo!
XML Feed: Richard DawkinsWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.