Oorsprong van het Leven

Oorsprong van het Leven

 - Een Opmerkelijke Kwestie
U bent hier: Wetenschap >> Oorsprong van het Leven

Oorsprong van het Leven - Spontane Generatie
Millennia-lang werd verondersteld dat de Oorsprong van het Leven het resultaat was van Abiogenesis (ook bekend als "Spontane Generatie"). Het doctrine van Spontane Generatie houdt in dat organisch leven zou kunnen ontstaan en inderdaad ook ontstond uit inorganische materie. Tot in de 17e eeuw bestonden er recepten om "leven" te creëren. Neem een paar bezweette lappen, wikkel ze om wat tarwe heen, en stop dit in een open pot. Na 21 dagen zul je dan muizen "scheppen". Om ratten te creëren hoef je slechts vuilnis op straat te gooien. Na een paar dagen zullen ratten de plaats van het afval innemen. Over de hele wereld, in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika, formuleerde de mensheid recepten om bijen, luizen, schorpioenen, larven wormen, kikkers, etcetera te "scheppen". In 1668 voerde Francesco Redi in het openbaar oppositie tegen het idee van Spontane Generatie. Hoewel het algemeen geaccepteerd was dat rottend vlees larven genereerde, was Redi het hiermee oneens. Hij hield vol dat larven uitbroedden uit eieren die door vliegen waren gelegd. Om zijn hypothese te testen voerde Redi één van de eerste bekende experimenten uit die gebruik maakte van een "controle-groep". En zo begonnen zowel de dood van Spontane Generatie en de geboorte van het moderne tijdperk van wetenschappelijke ontwikkeling. Redi plaatste vlees in drie flacons -- één open, één afgesloten en één afgedekt met een gaas. Larven verschenen in de open flacon, omdat de vliegen in staat waren om bij het vlees te komen. Maar larven verschenen niet in de afgesloten flacon of in de flacon die afgedekt was met gaas. Indertijd werd niet gedacht dat dit experiment Spontane Generatie weerlegde. Het bewees slechts dat larven niet uit vlees voortkwamen.

Oorsprong van het Leven - Louis Pasteur
Er werd tot laat in de jaren 1850 verondersteld dat Spontane Generatie de Oorsprong van het Leven was. Het duurde totdat de Fransman Louis Pasteur deze onjuiste veronderstelling uiteindelijk weerlegde. In 1859 werd door de Franse Academie der Wetenschappen een Wetenschapsbeurs gesponsord, met als doel om Spontane Generatie ofwel te bewijzen ofwel te weerleggen. Het winnende experiment van de jonge Pasteur was een slimme variatie op eerdere experimenten die door John Needham (1713-1781) en Lazzaro Spallanzani (1729-1799) waren uitgevoerd. Pasteur vulde een fles met een lange nek met vleesbouillon. Hij verhitte vervolgens de glazen nek van de fles en boog deze in een "S"-vorm. Lucht was weliswaar in staat om bij de bouillon te komen, maar de zwaartekracht sloot micro-organismen op in de curve van de nek. Vervolgens kookte hij de bouillon. Na een tijdje hadden zich in de bouillon geen micro-organismen gevormd. Nadat de fles werd gekanteld zodat de bouillon de micro-organismen bereikte, die waren opgesloten in de nek van de fles, werd de bouillon al snel troebel door microscopisch leven. Hiermee weerlegde Pasteur dus Spontane Generatie. Bovendien bewees Pasteur dat micro-organismen in de lucht voorkomen.

Oorsprong van het Leven - De Oorsprong van Soorten en de Wetenschapslessen van Tegenwoordig
Spontane Generatie werd in 1859 weerlegd als de Oorsprong van het Leven. Ironisch genoeg werd in datzelfde jaar Charles Darwin's Origin of Species (De Oorsprong der Soorten) gepubliceerd. Uit dit werk kwam de moderne evolutionaire beweging voort, waarvan nu wordt gedacht dat deze in zes fasen plaatsvond: (1) Kosmische Evolutie (de oorsprong van ruimte, tijd, materie en energie uit het niets); (2) Chemische Evolutie (de ontwikkeling van de zwaardere elementen uit waterstof); (3) Stellaire and Planetaire Evolutie (de oorsprong van sterren en planeten); (4) Organische Evolutie (de oorsprong van leven uit gesteente); (5) Macro-Evolutie (het ontstaan van de voornaamste soorten); en (6) Micro-Evolutie (de variatie binnen de soorten). Alleen de zesde fase is waargenomen en gedocumenteerd. De eerste vijf zijn slechts aannames. Het is interessant dat de vierde aanname hetzelfde is als het oude doctrine van Spontane Generatie - organisch leven kwam voort uit inorganisch leven (gesteente). Het tragi-komische resultaat is dat enkele moderne tekstboeken een hoofdstuk aan het werk van Francesco Redi en Louis Pasteur wijden, en hun succes in het weerleggen van Spontane Generatie. Vervolgens wordt een paar hoofdstukken later aan de schoolkinderen verteld dat Spontane Generatie de Oorsprong van het Leven is.

Lees Nu Oorsprong van het Leven Pagina 2!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Creationisme en de Zondeval
Bewijs Voor God
Bewijs Voor Intelligent Design
De Oorsprong van het Leven
Evolutie
Bestaat God
Creationisme en Fossielen
Intelligent Design
Tweede Wet van de Thermodynamica
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Oorsprong van het Leven to My Google!
Add Oorsprong van het Leven to My Yahoo!
XML Feed: Oorsprong van het LevenWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.