De Oorsprong der Soorten

De Oorsprong der Soorten

 - Theorie en Praktijk
U bent hier: Wetenschap >> De Oorsprong der Soorten

De Oorsprong der Soorten - Darwin's Klassieke Werk
Origin of Species (Oorsprong der Soorten) is de afgekorte, meer gebruikelijke naam voor Charles Darwin's klassieker, On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. Brits naturalist Charles Darwin (1809-1882) begon in 1842 met de eerste versie van zijn Origin of Species, slechts zes jaar nadat hij terugkeerde van zijn noodlottige vijf-jarige reis aan boord van de HMS Beagle (1831-36). Zwaar beïnvloed door Sir Charles Lyell's Principles of Geology (Principes van de Geologie, 1830-1833, een boek in drie delen) en Thomas Malthus' An Essay on the Principle of Population (Een Dissertatie over de Principes van Populatie, 1798), werd de Origin of Species uiteindelijk in 1859 gepubliceerd.

De Oorsprong der Soorten - Natuurlijke Selectie
In Origin of Species introduceerde Charles Darwin het concept van natuurlijke selectie. Natuurlijke selectie is een natuurlijk proces dat werkt om kleine voordelige variaties in levende systemen te behouden en te accumuleren. Veronderstel dat een lid van een bepaalde soort een functioneel voordeel zou ontwikkelen (een reptiel groeide vleugels en leerde hoe te vliegen: een overduidelijk voordeel dat zijn aan de aarde gebonden verwanten niet zouden hebben); zijn nakomelingen zouden dit voordeel vervolgens erven en dit zelf weer aan hun nakomelingen overdragen. Natuurlijke selectie zou dan het mechanisme zijn om deze voordelige eigenschap te behouden. In essentie is natuurlijke selectie het naturalistische equivalent van het fokken van tamme dieren. Door de eeuwen heen hebben menselijke fokkers dramatische veranderingen binnen tamme dierenpopulaties geproduceerd door eenvoudigweg de individuen te selecteren waarmee gefokt zou worden. Zij zijn zo in staat geweest om gewenste karakteristieken te accentueren (gegeven het feit dat deze karakteristieken al in de genetische code van het betreffende wezen aanwezig zijn) en zelfs om ongewenste eigenschappen met het verloop van de tijd geleidelijk te onderdrukken. Het verschil tussen het fokken van tamme dieren en natuurlijke selectie is het volgende: in plaats van de menselijke fokkers die de beslissingen maken, is het de natuur zelf die selecteert.

Darwin maakte een kiene observatie maar hij trok een zwakke conclusie. Hij dacht dat, omdat natuurlijke selectie kleine variaties binnen dierenpopulaties kan en zal produceren, dat deze daarom ook in staat zou zijn om de complete variëteit te verklaren die we in de biologie waarnemen. Hij concludeerde dat, omdat natuurlijke selectie variëteit uitlegt, dat al het leven op de een of andere manier aan elkaar verwant moet zijn, en dat alles zich uiteindelijk moet hebben ontwikkeld vanuit de een of andere gemeenschappelijke voorouder. "Het is een werkelijk wonderbaarlijk feit - en we zien de wonderbaarlijkheid ervan vaak niet omdat we er zo aan gewend zijn - dat alle dieren en planten door alle tijd en ruimte heen aan elkaar verwant kunnen zijn..."[1] Darwinisten zijn zelfs zo ver gegaan dat ze suggereerden dat deze gemeenschappelijke voorouder op de een of andere manier evolueerde uit niet-levende materie (waarvan zij veronderstellen dat deze een soort van vuil-water/soep-achtige samenstelling had). Nou, dit hele idee dat de vogels en bananen, vissen en bloemen allemaal aan elkaar gerelateerd zijn, en dat het leven zich ontwikkelde uit niet-leven... mag indertijd, in de 19e eeuw, inderdaad wellicht plausibel hebben geleken. De moderne biologie stond nog in zijn kinderschoenen en er werd gedacht dat de levende cel niets meer was dan slechts een klonter protoplasma. Gregor Mendell (1822-1884) was maar net begonnen met het exploreren van de erfelijkheidsprincipes en het duurde tot laat in de jaren 1850 voordat Louis Pasteur (1822-1895) op zoek ging naar een manier om de misconceptie van abiogenesis te weerleggen. Maar dankzij de fundering die door deze grootse mannen der wetenschap werd gelegd (beiden wezen de Darwiniaanse evolutietheorie af) en dankzij de enorme vooruitgangen die we in de moleculaire biologie, de biochemie en de genetica hebben gemaakt, in het bijzonder in de laatste vijftig jaar, zijn de gebreken van Darwin's theorie zeer duidelijk blootgelegd. We hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat genetische barrières bestaan. Varkens zullen nooit vliegen! Jazeker, er bestaat een zekere mate van variatie. Verschillende huidskleuren, gelaatstrekken, oogkleuren, haartypes, etcetera. Je kan een grote hond of een kleine hond hebben, een hond met lang of kort haar. Maar geen enkel soort hond zal ooit een niet-hond produceren! Vogels en bananen zijn geen verre neven! Wat betreft het voortkomen van leven uit niet-leven (abiogenesis) kunnen we zeggen dat de mechanismen relatief goed worden begrepen en het komt hier op neer: bepaalde chemische beperkingen zorgen er voor dat abiogenesis een onmogelijke gebeurtenis is.

De Oorsprong der Soorten - Henslow's Advies
Als er ooit eens voor gaat zitten en Darwin's Origin of Species leest, onthou dan John Stevens Henslow's (1796-1861) advies aan de jonge Charles Darwin. Henslow was één van Darwin's professors aan Cambridge. Het was Henslow die Darwin aan kapitein Robert FitzRoy (1805-1865) van de HMS Beagle aanbevool. Voordat Darwin aan zijn reis begon, gaf Henslow hem het advies om het boek Principles of Geology van Sir Charles Lyell's (1797-1875) mee te nemen. Lyell's boek had een fundamentele invloed op de jonge Charles en deze invloed kan door Darwin's werk heen worden ontwaard. Henslow adviseerde Darwin, "Je moet het zeker lezen vanwege de feiten, maar geloof de wilde theorieën in geen geval."[2] Wij willen dit advies graag aan jou overdragen. Lees het boek zeker vanwege de feiten, maar geloof de wilde theorieën in geen geval.

Lees Nu Meer!

1 Charles Darwin, On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life, 1859, p. 109.
2 Richard Milner, The Encyclopedia of Evolution, p.286.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk Deze Korte Video
Oorsprong der Soorten

Oorsprong der Soorten Video
Related Articles
Wetenschappelijke Wereldbeelden

Van Aap tot Mens
Bewijs Voor Schepping
Bewijs Voor Evolutie
Evolutie
Evolutietheorie
Oorsprong der Soorten
Evolutionisme
DNA Structuur
Dawkins - Het Grootste Spektakel ter Wereld
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Oorsprong der Soorten to My Google!
Add De Oorsprong der Soorten to My Yahoo!
XML Feed: De Oorsprong der SoortenWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.