De Oerknal Theorie

De Oerknal Theorie

 - Een Overzicht
U bent hier: Wetenschap >> De Oerknal Theorie

De Oerknal Theorie - De premisse
De Oerknal-theorie (ook wel "Big Bang" theorie genoemd) is een poging om te verklaren wat er tijdens het ontstaan van ons universum plaatsvond. Ontdekkingen in de astronomie en de fysica hebben alle mogelijke twijfels weggenomen over het feit dat ons universum inderdaad een begin had. Voor dit moment was er niets; gedurende en na dit moment was er wel iets: ons universum. De oerknal-theorie is een poging om te verklaren wat er tijdens en na dit moment gebeurde.

Volgens de standaard-theorie begon ons universum ongeveer 13.7 miljard jaar geleden te bestaan als een "singulariteit". Wat is een "singulariteit" en waar komt deze vandaan? Nou, om eerlijk te zijn: we weten het niet zeker. Singulariteiten zijn zones die ons huidige begrip van de fysica te boven gaan. Er wordt gedacht dat deze bestaan in de kern van "zwarte gaten". Zwarte gaten zijn gebieden met een enorme druk die wordt veroorzaakt door zwaartekracht. De druk wordt verondersteld zo groot te zijn dat een eindige hoeveelheid materie feitelijk tot een oneindige dichtheid wordt samengeperst (een mathematisch concept dat het brein werkelijk versteld doet staan). Deze zones met oneindige dichtheid worden "singulariteiten" genoemd. Ons universum wordt verondersteld te zijn begonnen als een oneindig klein, oneindig heet, oneindig dicht, iets - een singulariteit. Waar kwam deze vandaan? We weten het niet. Waarom kwam deze tot ontstaan? We weten het niet.

Na zijn eerste verschijning rekte deze zich blijkbaar uit (de "Oerknal"), zette uit en koelde af, van zeer zeer klein en zeer zeer heet tot de afmeting en temperatuur van ons huidige universum. Tot op de dag van vandaag gaat deze nog steeds verder met uitzetten en afkoelen en wijzelf bevinden ons hier binnenin: ongelooflijke wezens die op een unieke planeet leven, die een baan beschrijft rondom een prachtige ster, die met meerdere honderden miljarden andere sterren gegroepeerd is in een sterrenstelsel dat zich door de kosmos beweegt, en dit alles binnenin een uitdijend universum dat begon als een oneindig kleine singulariteit die om onbekende redenen uit het niets verscheen. Dit is de Oerknal-theorie.

De Oerknal Theorie - Veel Voorkomende Misvattingen
Er bestaan vele misvattingen over de Oerknal-theorie. We stellen ons deze bijvoorbeeld vaak voor als een enorme explosie. Maar experts zeggen dat er geen explosie was; er was (en er is nog steeds) een uitdijing. In plaats van ons een ballon voor te stellen die knapt en zijn inhoud loslaat, moeten we ons een ballon voorstellen die uitzet: een oneindig kleine ballon die uitdijt tot de afmeting van ons huidige universum.

Een andere misvatting is dat we geneigd zijn om ons de singulariteit voor te stellen als een kleine vuurbal die ergens in de ruimte verscheen. Maar volgens de experts bestond de ruimte niet voordat de Oerknal plaatsvond. In de jaren '60 en en de vroege jaren '70, toen de mens voor het eerst de maan bewandelde, "concentreerden drie Britse astrofysici, Steven Hawking, George Ellis, en Roger Penrose zich op de Relativiteitstheorie en de implicaties daarvan met betrekking tot ons besef van tijd. In 1968 en 1970 publiceerden zij artikelen waarin zij Einstein's Algemene Relativiteitstheorie uitbreidden zodat deze ook de dimensies van ruimte en tijd bevatte.1, 2 Volgens hun berekeningen hadden ruimte en tijd een eindig begin dat overeenkwam met de oorsprong van materie en energie."3 De singulariteit verscheen niet in de ruimte; in plaats daarvan begon ruimte binnen in de singulariteit. Voordat de singulariteit er was, bestond er niks: geen ruimte, tijd, materie of energie - niets. Waar en waarin verscheen dan deze singulariteit als deze niet in de ruimte verscheen? We weten het niet. We weten niet waar deze vandaan kwam, waarom deze hier is, of zelfs waar deze zich bevindt. Het enige dat we weten is dat wijzelf ons er binnenin bevinden en dat deze op een bepaald moment niet bestond, en wijzelf net zo min.

De Oerknal Theorie - Bewijs voor de Theorie
Wat zijn de voornaamste bewijsstukken die de Oerknal-theorie ondersteunen?

  • Ten eerste zijn we er redelijk zeker van dat het universum een begin had.

  • Ten tweede lijken sterrenstelsels zich van ons af te bewegen met snelheden die proportioneel zijn ten opzichte van hun afstand. Dit wordt de "Wet van Hubble" genoemd, die vernoemd is naar Edwin Hubble (1889-1953) die dit fenomeen in 1929 ontdekte. Deze observatie ondersteunt de uitdijing van het universum en suggereert dat het universum ooit gecompacteerd was.

  • Op de derde plaats, als ons universum initieel zeer, zeer heet was zoals de Oerknal suggereert, dan zouden we in staat moeten zijn om enige resten van deze hitte aan te treffen. In 1965 ontdekten radio-astronomen Arno Penzias en Robert een 2.725 graden Kelvin (-454.765 graden Fahrenheit, -270.425 graden Celsius) kosmische achtergrondstraling (Cosmic Microwave Background radiation, oftwel CMB) die het waarneembare universum doordringt. Dit wordt verondersteld het restant te zijn waarnaar de wetenschappers op zoek waren. Penzias en Wilson deelden vanwege deze ontdekking in 1978 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

  • Tenslotte wordt de overvloed aan de "lichte elementen" Waterstof en Helium, die in het universum wordt aangetroffen, verondersteld het Oerknal-model voor de oorsprong te ondersteunen.

De Oerknal Theorie - De Enige Plausibele Theorie?
Is de standaard Oerknal-theorie het enige model dat overeenkomt met deze bewijsstukken? Nee, het is slechts de meest populaire theorie. Internationaal vermaard astrofysicus George F. R. Ellis legt uit: "Mensen moeten zich er van bewust zijn dat er een aantal modellen bestaat dat de waarnemingen zou kunnen uitleggen... Ik kan bijvoorbeeld een bolvormig symmetrisch universum voorstellen met de Aarde in het centrum er van, en je zou dit gebaseerd op de observaties niet kunnen weerleggen... Je kan het slechts op filosofische gronden uitsluiten. In mijn ogen is daar absoluut niks mis mee. Wat ik naar buiten wil brengen is dat we filosofische criteria toepassen wanneer we onze modellen kiezen. Een groot gedeelte van de kosmologie probeert dat te verbergen."4

In 2003 stelde astrofysicist Robert Gentry een aantrekkelijk alternatief voor voor de standaardtheorie, een alternatief dat eveneens de bovenstaande bewijsstukken verklaart.5 Dr. Gentry beweert dat het standaard Oerknal-model gebaseerd is op een foutief paradigma (het Friedmann-Lemaitre uitdijend-ruimte-tijd paradigma), waarvan hij beweert dat het niet overeenstemt met de empirische data. Hij kiest er voor om in plaats daarvan zijn model te baseren op Einstein's statisch-ruimte-tijd paradigma waarvan hij beweert dat dit de "authentieke kosmische Rosetta" is. Gentry heeft verscheidene artikelen gepubliceerd waarin hij uiteenzet wat hij denkt dat de serieuze fouten in het standaard Oerknal-model zijn.6 Andere prominente dissidenten zijn onder andere Nobelprijswinnaar Dr. Hannes Alfvén, Professor Geoffrey Burbidge, Dr. Halton Arp, en de vermaarde Britse astronoom Sir Fred Hoyle, aan wie het eerste gebruik van de term "Big Bang" wordt toegeschreven, en wel in een BBC radio-uitzending in 1950.

De Oerknal Theorie - Hoe Zit Het met God?
Elke discussie over de Oerknal-theorie zou incompleet zijn zonder de vraag te stellen, hoe zit het dan met God? Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de kosmogenie (de studie van de oorsprong van het universum) een vakgebied is waar wetenschap en theologie elkaar ontmoeten. De schepping was een bovennatuurlijke gebeurtenis. Dat wil zeggen, deze vond plaats buiten het natuurlijke domein. Dit feit roept om de volgende vraag: is er nog meer dat zich buiten het natuurlijke domein bevindt? In het bijzonder, bevindt zich daar een Meester-architect? We weten dat dit universum een begin had. Was God de "Eerste Oorzaak"? We zullen in dit korte artikel deze vraag niet beantwoorden. We stellen slechts de vraag:

Bestaat God?

1 Steven W. Hawking, George F.R. Ellis, "The Cosmic Black-Body Radiation and the Existence of Singularities in our Universe," Astrophysical Journal, 152, (1968) pp. 25-36.
2 Steven W. Hawking, Roger Penrose, "The Singularities of Gravitational Collapse and Cosmology," Proceedings of the Royal Society of London, series A, 314 (1970) pp. 529-548.
3 Mark Eastman, Chuck Missler, The Creator: Beyond Time and Space, (1996) p. 11.
4 W. Wayt Gibbs, "Profile: George F. R. Ellis," Scientific American, October 1995, Vol. 273, No.4, p. 55.
5 Zie http://www.halos.com/reports/ext-2003-022.pdf
6 Zie http://www.halos.com/reports/arxiv-1998-rosetta.pdf en
http://www.halos.com/reports/ext-2003-021.pdf;
Zie ook http://www.halos.com/reports/arxiv-1998-redshift.pdf rn
http://www.halos.com/reports/arxiv-1998-affirmed.pdf


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

God de Schepper
De Oorsprong van het Leven
Tweede Wet van de Thermodynamica
Bewijs voor de schepping
Kosmische Fijnafstemming
Bewijs Voor God
Bewijs Voor Intelligent Design
Creationisme en Wetenschap
Schepping
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Oerknal Theorie to My Google!
Add De Oerknal Theorie to My Yahoo!
XML Feed: De Oerknal TheorieWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.