Large Hadron Collider Experiment

Large Hadron Collider Experiment

 
U bent hier: Wetenschap >> Large Hadron Collider Experiment

Large Hadron Collider Experiment - Het Doel
De Large Hadron Collider (LHC), vlak buiten Genve, in Zwitserland, is een van de belangrijkste wetenschappelijke projecten die ooit zijn bedacht. Deze deeltjesversneller bevindt zich tussen Frankrijk en Zwitserland en zal door CERN (het Europees laboratorium voor deeltjesfysica) gebruikt worden. Wetenschappers over de hele wereld hopen dat de LHC in September 2009 volledig operationeel zal zijn.

Het uiteindelijke doel van de LHC is het beantwoorden van grote wetenschappelijke vragen over de sub-atomaire wereld, de massieve kosmos en de fijn afgestelde relaties tussen beide. Aanvankelijk is het een poging om theoretische deeltjes te kunnen waarnemen, waarvan wetenschappers veronderstellen dat zij bestaan. Maar uiteindelijk is het een poging om meer inzicht te verkrijgen over de schepping van de kosmos en de machtige complexiteit en het ontwerp waarmee het niveau van deze deeltjes is doordrongen.

Large Hadron Collider Experiment - Wat is Groot?
De Large Hadron Collider is de grootste machine ter wereld. De twee ringen van de versneller zijn zo'n 8 kilometer in diameter en zo'n 27 kilometer in omtrek. Het is tevens het grootste gekoelde systeem in de wereld: 9600 magneten koelen de versneller tot -271 graden Celsius. De machine heeft vier grote detectors die 5 tot 11 miljoen kilogram wegen, en daarnaast nog twee kleinere detectors.

Large Hadron Collider Experiment - Wat is een Hadron?
Hadrons zijn sub-atomaire deeltjes die 'samenwerken' met de Sterke Kernkracht. Wat is de Sterke Kernkracht? Het is de sterkste kracht in het universum, maar werkt slechts binnenin de kern van een atoom. Het is de kracht die fundamentele deeltjes met de naam 'gluon' op elkaar uitoefenen. Deze houden drie fundamentele deeltjes bijeen die 'quarks' worden genoemd, en deze zijn op hun beurt de bouwstenen van protonen en neutronen. De Sterke Kernkracht neemt in kracht af naarmate quarks zich dichter bij elkaar bevinden, en neemt in kracht toe als hun onderlinge afstand toeneemt. Er bestaat geen ons bekend natuurlijk fenomeen dat krachtig genoeg is om de drie quarks van elkaar te scheiden. Het tweede orde-gevolg van de Sterke Kernkracht is om protonen en neutronen in de kern van een atoom bij elkaar te houden. Deze krachtige wisselwerking komt tijdens een nucleaire reactie vrij, en dit is wat er bijvoorbeeld plaatsvindt in de zon, een atoombom of een kernreactor.

Large Hadron Collider Experiment - Wat is een Deeltjesversneller?
Een deeltjesversneller is een ondergrondse, bijna cirkelvormige vacum-buis, waarin geladen deeltjes zich met een snelheid die de lichtsnelheid benadert in tegengestelde richtingen bewegen. De deeltjes worden versneld en door middel van electromagnetische resonators op een constant energieniveau gehouden. De stralen met de deeltjes worden door vierpolige magneten gericht en door tweepolige magneten in hun baan gehouden. Wanneer de computers en de detectors gereed zijn, wordt op vier plaatsen, waar de twee ringen elkaar snijden, een botsing veroorzaakt tussen proton- of loodstralen. Doordat de twee stralen elkaar vanuit verschillende richtingen raken wordt de vrijkomende energie verdubbeld tot een equivalent van 100.000 maal de hitte in het middelpunt van de zon! De detectors meten het moment van de deeltjesbotsing en de computers zullen de data hiervan nog maanden en zelfs jaren lang analyseren.

Large Hadron Collider Experiment - Wat Wil Men Bereiken?
De uiteindelijke bedoeling van de LHC is om wetenschappers te helpen bij het begrijpen van de aard van de materie op het moment dat de kosmos werd geschapen. Waarom bleef er materie over toen materie en anti-materie elkaar wegvaagden in de energie-transformatie tijdens de schepping van de kosmos? Wat gebeurde er met de anti-materie? Waaruit bestaat de zogenaamde "donkere materie" en de "donkere energie" waar 96% van de hele kosmos uit bestaat? Bestaat het "Higgsveld" (ook wel "Gods bosonkracht drager" genoemd) werkelijk, dit hypothetische energieveld dat deeltjes hun massa geeft? En hoe zit het met verborgen, extra ruimtelijke dimensies waar de kwantum-modellen op lijken te duiden?

In een notendop kunnen we stellen dat het Large Hadron Collider experiment een enorme wetenschappelijke onderneming is met de bedoeling om een glimp op te vangen van de gedachten van God op het moment van de schepping... Word vervolgd!

Leer Meer!

Met dank aan Randall Niles


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Kosmische Fijnafstemming
Schepping
Abiogenesis
RNA Wereld
De Oerknal Theorie
Creationisme en de Zondeval
Creationisme en Fossielen
Oorsprong van het Universum
Bestaat God
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Thesme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Large Hadron Collider Experiment to My Google!
Add Large Hadron Collider Experiment to My Yahoo!
XML Feed: Large Hadron Collider ExperimentWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFOs   5-Geen oorsprong het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.