Junk DNA

Junk DNA

 
U bent hier: Wetenschap >> Junk DNA

Junk DNA - Een Weerlegging van de Ontwerphypothese?
Zogenaamd "junk DNA" ("rommel DNA") is DNA dat niet codeert voor eiwitten. Er zijn vier hoofdtypen junk DNA. Introns zijn interne segmenten in de genen die op het RNA niveau verwijderd worden. Pseudogenen worden gedeactiveerd door toevoeging of verwijdering. Satelliet-reeksen zijn korte, zich herhalende stukken DNA. En tenslotte zijn er nog langere repeterende tussenreeksen, die vooral afgeleid zijn uit mobiele DNA elementen. Darwinisten halen het junk DNA vaak aan als bewijs voor de grotere beweringen van de evolutietheorie door te zeggen dat junk DNA niet erg logisch is in het intelligent design raamwerk. Maar is dit werkelijk een eerlijke uitspraak?

Tegengesteld aan de Darwinistische beweringen hebben recente wetenschappelijke ontdekkingen aangetoond dat de regionen van het genoom die niet voor eiwitten coderen de productie van RNA moleculen geleiden, die zelf weer het gebruik van de regionen van het DNA reguleren waar wel voor eiwitten wordt gecodeerd. Cel- en genoombiologen hebben ook ontdekt dat deze regionen van het genoom, die zogenaamd niet voor eiwitten coderen, bepaalde functies uitvoeren, zoals:

  1. Reguleren van DNA replicatie;
  2. Reguleren van transcriptie;
  3. Aanmerken van locaties voor geprogrammeerde herschikkingen van genetisch materiaal;
  4. Beïnvloeden van de juiste opvouwing en behoud van chromosomen;
  5. Beheersen van de interacties tussen chromosomen en het membraan van de kern;
  6. Beheersen van het verwerken, bewerken en splijten van RNA;
  7. Moduleren van de vertaling;
  8. Reguleren van embryoniale ontwikkeling;
  9. Repareren van DNA;
  10. Helpen bij ziektebestrijding;

Junk DNA - Brengt het Darwinisme de Wetenschap tot Stilstand?
Het Neo-Darwinisme stelt dat nieuwe biologische informatie ontstaat als het gevolg van een 'trial en error' proces van mutaties en voorspelt zo dat er een neiging zal zijn tot een accumulatie van niet-functioneel DNA in de genomen van eukaryotische organismen. De theorie van intelligent design daarentegen voorspelt dat de meeste van de reeksen in het genoom die niet voor eiwitten coderen toch de een of andere biologische functie zullen uitvoeren.

Dit is een vakgebied waarin intelligent design helemaal niet de "wetenschapstopper" is die de Darwinisten vaak beweren dat het is, maar feitelijk wetenschappelijk onderzoek aanspoort. Vanuit een Darwinistisch perspectief zouden we een heleboel nutteloos DNA verwachten. Maar als organismen daarentegen ontworpen zijn, dan zouden we voorspellen dat zo veel mogelijk DNA feitelijk functioneel is. Het is interessant dat juist de beweringen van het Darwinisme -- en niet die van intelligent design -- verantwoordelijk zijn als wetenschapstopper, omdat zij onderzoekers ontmoedigen om op zoek te gaan naar functionaliteit in het zogenaamde "junk DNA".

Junk DNA - Conclusie
Samenvattend kunnen we zeggen dat junk DNA, het DNA dat niet voor eiwitten codeert, het gebruik van andere informatie in het genoom reguleert, en dus helemaal niet slechts nutteloze restanten zijn uit eerdere evolutionaire permutaties, zoals het materialistische model beweert. Dit is een van vele gebieden waarin intelligent design -- tegengesteld aan de vaak herhaalde kritiek -- wetenschappelijke voorspellingen doet die met behulp van experimenten en de wetenschappelijke methode geverifieerd kunnen worden en in sommige gevallen ook al geverifieerd zijn.

Hoe dan ook, binnen het raamwerk van intelligent design is het volledig plausibel dat functioneel/coderend DNA zijn respectievelijke functies heeft verloren, mogelijkerwijs als gevolg van deactivatie door mutaties. Een dergelijk argument kan in elk geval niet meer gebruikt worden als legitieme kritiek van intelligent design als een wetenschappelijk model of als poging om Darwinistische beweringen te substantiveren.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Problemen Met Het Fossielenbestand
Coöptatie
Donkere Energie
DNA Structuur
Evolutie Van De Mens
DNA Replicatie
Evolutietheorie
Evolutie
Evolutionisme
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Junk DNA to My Google!
Add Junk DNA to My Yahoo!
XML Feed: Junk DNAWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.