De Dubbele Schroef van het DNA

De Dubbele Schroef van het DNA

 
U bent hier: Wetenschap >> De Dubbele Schroef van het DNA

De Dubbele Schroef van het DNA - Een recente Ontdekking van Enorme Complexiteit
De dubbele schroef van het DNA is ťťn van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen aller tijden. Het DNA werd voor het eerst in 1953 door James Watson en Francis Crick beschreven en is de beroemde molecule van de genetica die de fysieke karakteristieken van elk organisme vastlegt. Het duurde tot het midden van 2001 voordat het Menselijk Genoom Project en Celera Genomics samen de ware aard en de complexiteit presenteerden van de digitale code die inherent is aan DNA. We begrijpen nu dat elke menselijke DNA-molecule bestaat uit chemische basen die in ongeveer 3 miljard precieze volgorden zijn gerangschikt. Zelfs de DNA-molecule van de ťťncellige E. coli bacterie bevat genoeg informatie om alle boeken in 's werelds grootste bibliotheken te vullen.

De Dubbele Schroef van het DNA - De basis
DNA (deoxyribonucleic acid, oftewel deoxyribonuclede zuur) is een molecule die uit een dubbele streng bestaat en die in een schroefvorm is gedraaid, net als een wenteltrap. Elke streng bestaat uit een suiker-fosfaat ruggegraat en talrijke chemische basen die in paren aan elkaar zijn verbonden. De vier basen die de treden van de spiraalvormige trap vormen zijn adenine (A), thymine (T), cytosine (C) and guanine (G). Deze treden zijn de "letters" van het genetische alfabet, die in complexe volgorden gecombineerd worden tot woorden, zinnen en paragrafen die dienen als instructies om de vorming en het functioneren van de gastcel te leiden. Wellicht is het toepasselijker om de A, T, C en G in de genetische code van de DNA -molecule te vergelijken met de "0" en "1" in de binaire code van computersoftware. Vergelijkbaar met software in een computer, is DNA de genetische taal die de communicatie van informatie verzorgt binnen de organische cel.

De DNA-code is, net als een floppy disk met binaire code, vrij eenvoudig in zijn primaire basisstructuur. Maar de rangschikkingen en het functioneren van die code zijn ontzettend complex. Door nieuwe technologieŽn zoals rŲntgen-kristallografie weten we nu dat de cel niet slechts een "klonter protoplasma" is, maar veeleer een microscopisch wonder dat ingewikkelder is dan de space shuttle. De cel is enorm complex en maakt gebruik van gigantische aantallen fenomenaal precieze DNA-instructies om elk van zijn functies te beheersen.

Hoewel de DNA-code zelf opmerkelijk complex is, is het informatie-vertalingssysteem dat aan deze code is verbonden de echte oorzaak van de verbijstering in de wetenschap. Net als in elke andere taal betekenen letters en woorden niets buiten de taalconventie die wordt gebruikt om die letters en woorden betekenis te geven. Dit is het hart van de moderne informatie-theorie. Een eenvoudig binair voorbeeld van informatie-theorie is de "Midnight Ride of Paul Revere" (ďDe Middernacht Rit van Paul RevereĒ). In dat beroemde verhaal uit de Amerikaanse geschiedenis vraagt Paul Revere een vriend om ťťn lamp in het raam van de kerk te plaatsen als de Britse (vijandelijke) troepen over land zouden naderen, en twee lampen als zij over zee zouden naderen. Zonder een gemeenschappelijke taalconventie die door Paul Revere en zijn vriend gebruikt kon worden, zou die poging tot communicatie niets hebben betekend. Welnu, neem nu dat simpele voorbeeld en vermenigvuldig dat met een factor met honderden nullen.

We weten nu dat de DNA-molecule een ingewikkeld berichtensysteem is. Te beweren dat DNA voortkwam uit willekeurige processen is hetzelfde als beweren dat informatie kan voortkomen uit willekeurige processen. Vele wetenschappers beargumenteren dat de chemische bouwstenen van de DNA-molecule verklaard kunnen worden door natuurlijke evolutionaire processen. Maar zij moeten zich realiseren dat de materiŽle basis van een bericht volledig onafhankelijk is van de informatie die uitgezonden wordt door middel van die materie. Daarom hebben de bouwstenen niks te maken met de oorsprong van het complexe bericht zelf. Een eenvoudige illustratie is de volgende: de informatieve inhoud van de zinsnede ďde natuur werd ontworpenĒ heeft niks te maken met het schrijfmateriaal dat ervoor werd gebruikt, of het nu inkt was, of verf, krijt of een kleurpotlood. Sterker nog, de zinsnede kan geschreven worden in binaire code, Morse-code of rooksignalen, maar het bericht blijft hetzelfde ongeacht het gebruikte medium. Er is overduidelijk geen relatie tussen de informatie zelf en de materiŽle basis die gebruikt werd om de informatie over te brengen. Enkele huidige theorieŽn beargumenteren dat zelf-organiserende eigenschappen binnen de basischemicaliŽn zelf de informatie in de eerste DNA-molecule creŽerden. Anderen beweren dat externe zelf-organiserende krachten de eerste DNA-molecule creŽerden. Maar al deze theorieŽn moeten de onlogische conclusie omarmen dat het materiaal dat gebruikt wordt om de informatie te verzenden ook de informatie zelf creŽert. In tegenstrijd met de huidige theorieŽn van evolutionaire wetenschappers, moet de informatie in de genetische code volledig onafhankelijk zijn van de chemische samenstelling van de DNA-molecule.

De Dubbele Schroef van het DNA - Het Bestaan Ervan Alleen Verslaat elke Evolutionaire Theorie
De wetenschappelijke realiteit van de dubbele schroef van het DNA is op zichzelf al genoeg om elke theorie te verslaan die aanneemt dat het leven door materialistische krachten uit niet-leven voortkwam. De evolutie-theorie heeft vele mensen er van overtuigd dat ontwerp in onze wereld slechts "schijnbaar" is -- slechts het resultaat van willekeurige, natuurlijke processen. Maar door de ontdekking, het in kaart brengen en de bepaling van de organisatie van de DNA-molecule begrijpen we nu dat organisch leven gebaseerd is op een immens complexe informatiecode en dat zulke informatie niet gecreŽerd of geÔnterpreteerd kan worden zonder een Meesterontwerper achter het kosmische toetsenbord.

Leer Nu Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Celstructuur
Microscopische Organismen
Intelligent Design Theorie
Oorsprong der Soorten
Het Mirakel van het Leven
Endoplasmatisch Reticulum
DNA Code
DNA Structuur
Charles Darwin
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Dubbele Schroef van het DNA to My Google!
Add De Dubbele Schroef van het DNA to My Yahoo!
XML Feed: De Dubbele Schroef van het DNAWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFOís   5-Geen oorsprong Ė het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.