Co÷ptatie

Co÷ptatie

 
U bent hier: Wetenschap >> Co÷ptatie

Co÷ptatie - Een Inleiding
Co÷ptatie is de oplossing die voorgesteld is voor het probleem van "onherleidbaar complexe" machines die we in levende cellen tegenkomen. Onherleidbare complexiteit heeft betrekking op de karakteristieken van veel voorkomende complexe systemen, waarin alle individuele onderdelen op hun plaats moeten zijn om het systeem als geheel te kunnen laten werken. Met andere woorden: het is onmogelijk om de complexiteit van een onherleidbaar complex systeem te reduceren door een van zijn componenten te verwijderen en tegelijkertijd de functionaliteit van dat systeem te behouden.

Dit concept werd gepopulariseerd door Professor Michael Behe van Lehigh University in zijn baanbrekende boek "Darwin's Black Box" ("Darwins Zwarte Doos"). Behe gebruikt een muizenval om het concept te illustreren. Een muizenval bestaat uit vijf onderdelen die met elkaar samenwerken: een platform om de val op te bevestigen, een klem (om het aas vast te houden), een krachtige veer, een dunne staaf die de "hamer" wordt genoemd en een stang om de hamer mee te vergrendelen. Al deze onderdelen moeten zich op de juiste plaats bevinden om de val te laten werken. Wanneer een van deze onderdelen wordt verwijderd, dan verliest de muizenval zijn functionaliteit. Biologische systemen vereisen op een vergelijkbare manier dat meerdere onderdelen samenwerken om als geheel te kunnen functioneren. Wanneer een van deze onderdelen wordt verwijderd, dan verliest ook het hele biologische systeem zijn functionaliteit.

Behe's bekendste voorbeeld van een onherleidbaar complex biologisch systeem is het bacterieel flagellum. Een typisch bacterieel flagellum bestaat uit ongeveer veertig verschillende soorten eiwitten. Deze eiwitten functioneren in harmonie met elkaar letterlijk als een microscopische buitenboordmotor. De componenten van het bacterieel flagellum zijn volkomen analoog aan de onderdelen van een door de mens gemaakte motor, inclusief een stator, een rotor, een aandrijf-as, een U-verbinding en een propeller.

Critici van dit idee van "onherleidbare complexiteit" (of "onreduceerbare complexiteit") reageren hierop met het concept van "co÷ptatie". Volgens deze hypothese kunnen onherleidbaar complexe systemen kennelijk evolueren uit eenvoudiger voorgangers die andere, niet gerelateerde functies uitvoerden. EÚn van deze argumenten, verwoord door Kenneth Miller, is dat het basisgedeelte van de flagella in een aantal opzichten eender is aan het Type III secretie systeem (T3SS), een naaldachtige constructie die pathogene microbes gebruiken om gifstoffen in levende eukaryotische cellen te injecteren. De basis van de naald heeft tien elementen gemeenschappelijk met het flagellum, maar veertig van de eiwitten die het flagellum doen werken ontbreken. En dus concludeert Miller dat "de onderdelen van dit vermeende onherleidbaar complexe systeem feitelijk hun eigen functies hebben". Critici van Millers co÷ptatie-idee over de flagellaire motor wijzen er op dat een analyse van de genvolgordes in de twee systemen suggereert dat de flagellaire motor al bestond voordat de secretie pomp tot ontstaan kwam. Met andere woorden: als er al een evolutie plaatsvond, dan evolueerde de pomp uit de motor en niet andersom.

Co÷ptatie - De uitdagingen
Om een bacterieel flagellum door middel van co÷ptatie te laten ontstaan, moeten alle afzonderlijke onderdelen gelijktijdig en ongeveer op dezelfde plaats aanwezig zijn en moeten alle afzonderlijke onderdelen nuttige functies hebben die door natuurlijke selectie daadwerkelijk geselecteerd zouden kunnen worden. Maar het bewijs dat dit ooit het geval is geweest ontbreekt.

Bovendien vereist co÷ptatie dat alle componenten ten opzichte van elkaar compatibel zijn. Een bout kan niet met een moer gecombineerd worden als de bout te klein of te groot is of schroefdraad heeft die te grof of te fijn is voor die betreffende moer. Ook in dit opzicht is er geen enkel substantieel bewijs dat laat zien dat deze compatibiliteit ooit heeft bestaan.

Zelfs als alle onderdelen op hetzelfde tijdstip op de juiste locatie aanwezig zijn en zelfs als zij allemaal functioneel compatibel zijn, dan is er nog steeds een mechanisme nodig voor de assemblage van die onderdelen. En dat mechanisme moet tot in elk detail volledig aanwezig zijn -- anders zou het leiden tot een incomplete of onjuiste samenstelling. Het assemblagemechanisme vormt dus weer een onherleidbaar complexe horde. De assemblage moet perfect geco÷rdineerd en getimed zijn -- en de assemblage-instructies moeten tot in detail compleet zijn, omdat het anders ondenkbaar zou zijn dat er enige bruikbare functie uit zou voortkomen. Tot op heden is er geen enkel materialistisch mechanisme gedocumenteerd dat in staat is om de complexe en hoogst specifieke assemblage-instructies voort te brengen die noodzakelijk zijn om iets dergelijks voor elkaar te krijgen.

Co÷ptatie - Conclusie
Hoewel het concept van co÷ptatie zeker een interessant idee is, is er meer onderzoek nodig om de houdbaarheid ervan vast te stellen als een plausibele verklaring voor de aanwezigheid van al die systemen in de biochemie van het leven die kennelijk onherleidbaar complex zijn. Het co÷ptatie argument veronderstelt heel krachtig dat juist datgene wat het probeert te verklaren absoluut noodzakelijk is -- een onderling afhankelijk functioneel systeem van eiwitten. Tot een gedetailleerde analyse is ondernomen en een plausibel model is opgesteld blijft de hypothese echter niets meer dan een gissing die niet op empirische data is gebaseerd, maar op een a priori toewijding aan een Darwinistisch paradigma.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Abiogenesis
Evolutionisme
Donkere Energie
Evolutie Versus Schepping
Multiversum
Problemen Met Het Fossielenbestand
Schepping Versus Evolutie
EvolutietheorieŰn
Oorsprong der Soorten
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Co÷ptatie to My Google!
Add Co÷ptatie to My Yahoo!
XML Feed: Co÷ptatieWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFOĺs   5-Geen oorsprong ľ het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.