Chiraliteit

Chiraliteit

 
U bent hier: Wetenschap >> Chiraliteit

Chiraliteit - Een kort Overzicht
Alle levende organismen zijn gebaseerd op bepaalde "spiegelbeeld" isomeren van aminozuren. Terwijl normale chemische reacties zowel de links- als rechtshandige vormen van deze isomeren in gelijke hoeveelheden voortbrengen, wat vaak een "racemisch mengsel" wordt genoemd, bestaan de eiwitten van organellen in levende cellen uitsluitend uit rechtshandige vormen van suikers en uitsluitend uit linkshandige vormen van aminozuren ("enantiomeren" genoemd). Omdat dergelijke chemicaliën uitsluitend in slechts één van de twee mogelijke vormen voortkomen, worden deze ook wel "homochiraal" genoemd (zij hebben slechts een enkele chiraliteit, dat wil zeggen zij zijn of volledig linkshandig of volledig rechtshandig). Een naturalistische verklaring voor de oorsprong van het leven zou daarom moeten kunnen uitleggen hoe naturalistische mechanismen de juiste "spiegelbeelden" zouden kunnen voortbrengen van de bouwstenen die noodzakelijk zijn om de eerste zichzelf reproducerende levensvorm te vormen.

Chiraliteit - Een Probleem voor het neo-Darwinisme
Chiraliteit is al lange tijd een enigma voor mensen die in een naturalistische verklaring voor de oorsprong van het leven geloven. DNA en RNA zouden niet in staat zijn om complementaire verbindingen tot stand te brengen als zij niet homochiraal zouden zijn. Dat betekent dat racemisch DNA en RNA zich niet kan vermenigvuldigen. Levende dingen hebben een moleculaire machinerie die homochiraliteit voortbrengt, maar "ongeleide" chemische reacties produceren gelijke mengsels van linkshandige en rechtshandige isomeren, die racematen worden genoemd. Er is geen mechanisme bekend waarmee racematische polypeptiden de specifieke vormen zouden kunnen voortbrengen die vereist zijn voor enzymen; de zijdelingse ketens zouden juist aan alle kanten uitsteken. Bovendien zal een aminozuur met de verkeerde chiraliteit de stabiliserende alfa-helix in eiwitten verstoren. Als er ook maar een klein aantal met de verkeerde chiraliteit aanwezig zou zijn, dan zou DNA niet tot een schroefvorm kunnen stabiliseren, en dus zou het geen lange ketens kunnen vormen. Er is slechts een klein aantal moleculen met de verkeerde chiraliteit nodig om RNA replicatie een halt toe te roepen.

Het probleem van de chiraliteit is cruciaal voor het idee van abiogenesis -- dat wil zeggen het idee dat leven kan voortkomen uit niet-levende materie. Voorstanders van een dergelijk model moeten vragen beantwoorden als: "Wat kwam eerst, chiraliteit of leven?" Als je gelooft dat chiraliteit er eerst was, dan geef je daarmee toe dat de structuren en de processen die nodig zijn voor het leven onmogelijk zouden zijn zonder linkshandige aminozuren en rechtshandige suikers. Je zult dan de oorsprong van deze homochiraliteit eerst moeten uitleggen. Aan de andere kant, als je gelooft dat het leven er eerst was, dan beweer je dat chiraliteit niet belangrijk was voor de oorsprong van die structuren en processen die nodig zijn voor het leven, zoals wij die nu kennen. Je zult dan een bijzonder betoog moeten houden voor een volledig anders metabolisme in de "protobionten" en dan bijvoorbeeld de sleutelrol negeren die polypeptide homopolymeren spelen in de waterstofgebonden netwerken voor het transport van protonen en electronen. Bovendien moet je dan ook de succesvolle overgang naar de tegenwoordige homochiraliteit kunnen uitleggen -- en probleem dat wellicht nog onoverkomelijker is. De logische conclusie is dat homochiraliteit en leven gelijktijdig zijn ontstaan.

Chiraliteit - Samenvatting
De oorsprong van homochiraliteit is van fundamenteel belang voor het onderzoek naar de oorsprong van het leven, omdat niet-homochirale mengsels van aminozuren en suikers niet bevorderlijk zijn voor de vorming van RNA, DNA en eiwitten -- de bouwstenen van alle levende organismen. Er is nog steeds geen naturalistische verklaring die beschrijft hoe homochiraliteit zou kunnen zijn ontstaan uit volledig materialistische processen. Processen die de enantiomerische overmaat aan de correcte amonizuren of nucleïdezuren kunnen bevorderen, blijken slechts heel bescheiden toenames in het percentage van dergelijke eiwitten voort te brengen, maar vereisen tegelijkertijd onrealistische laboratoriumcondities.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Bestaat God
Wetenschap
Oorsprong van het Leven
Van Aap tot Mens
De Oorsprong van het Leven
Bewijs Voor Intelligent Design
Dawkins - Het Grootste Spektakel ter Wereld
Large Hadron Collider Experiment
Verschijningen der Natuur
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Chiraliteit to My Google!
Add Chiraliteit to My Yahoo!
XML Feed: ChiraliteitWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.