Charles Darwin

Charles Darwin

 - Theorie voor de Oorsprong
U bent hier: Wetenschap >> Charles Darwin

Charles Darwin - Naaste Familie
Charles Darwin (1809-1882) werd in Shrewsbury in het Verenigd Koninkrijk geboren. Hij was de vijfde van de zes kinderen van Robert Darwin (1766-1848) en Susannah Wedgwood-Darwin (1765-1817). Susannah stierf toen Charles pas acht jaar oud was. Charles was de kleinzoon van twee van de meest prominente mannen in die tijd, Erasmus Darwin (1731-1802) en Josiah Wedgwood (1730-1795). Erasmus, die enkele jaren voordat Charles geboren was stierf, was een toegewijd evolutionist. Eén van de pre-Charles Darwin-werken van Erasmus was Zoonomia, or, the Laws of Organic Life (Zoonomia, of, de Wet van Organisch Leven, 1794-1796, een boek in twee delen). Kijk eens naar dit uittreksel uit zijn posthuum gepubliceerde gedicht Temple of Nature (De Tempel van de Natuur, 1802), "Organisch leven werd onder de kustloze golven geboren en in de paarlemoeren oceaangrotten grootgebracht; De eerste vormen minutieus, ongezien door bolle glazen, verplaatsen zich naar de modder, of doorboren de waterige massa; terwijl daaropvolgende generaties opbloeien, winnen deze nieuwe krachten en nemen grotere ledematen aan; daaruit vormen zich ontelbare groepen van vegetatie, en het ademende domein van de vin en de voet en de vleugel."

Charles Darwin - Opleiding
Charles Darwin ging in 1822 als kostschoolstudent naar de Shrewsbury School. Drie jaar later, toen hij 16 was, verliet hij deze school op verzoek van zijn vader, om samen met zijn oudere broer Erasmus medicijnen te studeren aan de universiteit van Edinburgh. Afgeschrikt door de gruwelen van de vroege 19e eeuwse chirurgie, gaf Darwin zijn studie in Edinburgh in 1827 op en ging naar Christ College aan de Universiteit van Cambridge, om een geestelijke te worden in de Church of England. In 1831 studeerde Charles af in de Theologie. Tijdens zijn periode als student in Cambridge, raakte Darwin bevriend met botanist en mineraloog John Stevens Henslow (1796-1861), één van zijn professoren. Het was Henslow die Darwin aanbevool aan Robert FitzRoy (1805-1865), de kapitein van de HMS Beagle, die voor zijn schip een naturalist nodig had. Darwin ontving een uitnodiging om aan boord van de Beagle als naturalist in dienst te treden. Darwin accepteerde deze uitnodiging en begon aan zijn noodlottige, vijf-jarige reis (1831-36).

Charles Darwin - Reis aan Boord van de HMS Beagle
Het onderzoek dat Charles Darwin aan boord van de HMS Beagle uitvoerde vormde de basis voor zijn klassieke werk, On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life (kortweg Origin of Species, oftewel de Oorsprong der Soorten), dat in 1859 werd gepubliceerd. Zijn reis bracht hem naar de kusten van Zuid-Amerika. Er wordt vermoed dat hij daar de ziekte van Chagas opliep. Darwin werd tot aan zijn dood in 1882 geplaagd door buikziekten en chronische moeheid. Voordat Darwin aan zijn reis begon, gaf Henslow hem het advies om het boek van Sir Charles Lyell's (1797-1875) mee te nemen, genaamd Principles of Geology, Being an Attempt to Explain the Former Changes of the Earth's Surface, by Reference to Causes Now in Operation (in het kort Principes van de Geologie, 1830-1833, een boek in drie delen). Henslow adviseerde Darwin, "Je moet het zeker lezen vanwege de feiten, maar geloof de wilde theorieën in geen geval."[1] Darwin nam het eerste deel van Principles of Geology mee op zijn reis en later, toen hij op zee was, liet hij het tweede deel naar hem opsturen. Lyell's boek deed twee dingen in Darwin's brein. Ten eerste ondermijnde het het Bijbelse Genesis-verslag (Lyell's boek stond haaks tegenover het Bijbelse verslag). Ten tweede gaf het Darwin de tijdschaal die nodig is om het idee toe te laten dat al het leven zich geleidelijk evolueerde. En zo werd Darwin, die begon als een predikant in de Church of England, één van de meest invloedrijke voorstanders van dit boek. Lyell's Principles of Geology, met zijn geologische tijdschaal, was Darwin's keerpunt.

Charles Darwin - Oorsprong der Soorten en Natuurlijke Selectie
Charles Darwin ging in 1836 naar het Verenigd Koninkrijk terug. In 1839 werd hij gekozen als een partner in de Royal Society. Vijf dagen later trouwde hij met zijn nicht Emma Wedgwood, waarmee hij 10 kinderen had. In 1842 begon Darwin met de eerste versie van zijn Origin of Species.
Darwin's werk werd zwaar beïnvloed door Lyell's Principles of Geology en Thomas Malthus' An Essay on the Principle of Population (Een Dissertatie over het Principe van de Populatie, 1798). Origin of Species werd uiteindelijk in 1859 gepubliceerd.

Darwin was niet de uitvinder van het evolutionaire wereldbeeld. Hij voegde slechts iets nieuws toe aan de oude filosofie: een plausibel mechanisme met de naam "natuurlijke selectie". In zijn Origin of Species stelde Darwin voor dat natuurlijke selectie het mechanisme was waarmee alle leven zou kunnen afstammen van een gemeenschappelijke voorouder (Darwin definiëerde evolutie als "afstamming met modificatie"). Maar we weten nu dat natuurlijke selectie een ontoereikend mechanisme is, zelfs in het licht van genetische mutaties. Sterker nog, door de enorme vooruitgangen die we in de laatste vijftig jaar hebben geboekt in de moleculaire biologie, de biochemie en de genetica, bevindt Darwin's theorie zich nu in een crisis.[2]

Graaf Nu Dieper!

1 Richard Milner, The Encyclopedia of Evolution, p.286.
2 Michael Denton, Evolution: A Theory in Crisis, 1986, p. 250.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

DNA Structuur
Evolutie En Het Fossielenbestand
Darwin's Evolutietheorie
Dawkins - Het Grootste Spektakel ter Wereld
Evolutie Versus Schepping
Wetenschappelijke Methode
Oorsprong der Soorten
Het Fossielenbestand
Evolutietheorie
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Charles Darwin to My Google!
Add Charles Darwin to My Yahoo!
XML Feed: Charles DarwinWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.