Anatomische Homologie

Anatomische Homologie

 
U bent hier: Wetenschap >> Anatomische Homologie

Anatomische Homologie - Een Definitie
Homologie heeft betrekking op gemeenschappelijke karakteristieken in verschillende soorten organismen. Er bestaan grote verschillen tussen vleermuizen en vlinders, maar ze hebben allebei vleugels om te vliegen. Vleermuizen vliegen en walvissen zwemmen, maar de botten in een vleermuisvleugel en de botten in een walvisvin lijken sterk op elkaar. Net zoals 'analogie' betrekking heeft op verschillende structuren die vergelijkbare functies uitvoeren, zo heeft 'homologie' betrekking op structuren die op elkaar lijken maar verschillende functies uitvoeren. Vóór de komst van het Darwinisme werd homologie toegeschreven aan het bestaan van archetypen: biologische structuren die op elkaar lijken omdat zij zich min of meer conformeren aan reeds bestaande patronen.

Maar Charles Darwin bood een andere verklaring voor homologie. Darwin veronderstelde dat vleermuizen en walvissen vergelijkbare botstructuren hebben omdat deze een gemeenschappelijke voorouder hebben, niet omdat deze op basis van hetzelfde archetype werden gebouwd (dit laatste impliceert ontwerp en dus een intelligente oorsprong).

Anatomische Homologie - Kan evolutie dit verklaren?
Het mag duidelijk zijn dat de gemeenschappelijk voorouder slechts één "versie" van een bepaald orgaan heeft, waarvan de huidige homologe vormen modificaties zijn. Als de evolutionaire uitleg van homologie correct is, dan moeten homologe organen met een gemeenschappelijke afkomst van een gemeenschappelijk voorouderlijk orgaan ook voortkomen uit een vergelijkbare embryonale bron -- equivalent aan de embryonale bron van het orgaan in de gemeenschappelijke voorouder. Met andere woorden, als twee organen een verschillende embryonale bron hebben, dan moet het mogelijk zijn dat zij allebei in hetzelfde organisme kunnen voorkomen (conjunctie).

Naast dit idee dat homologe structuren afkomstig moeten zijn uit vergelijkbaar embryonaal weefsel, werd ook gedacht dat zij via vergelijkbare groeiprocessen gevormd zouden moeten worden. Als evolutie dus een adequate verklaring voor homologie wil bieden, dan is het noodzakelijk om aan te tonen dat er een mogelijke route is via welke de huidige homologe vormen uit een gemeenschappelijke voorouder zouden kunnen zijn ontstaan. Het is duidelijk dat dit een gemeenschappelijke embryologische bron impliceert, maar het impliceert ook het gebruik van een vergelijkbaar ontwikkelingsproces. Het probleem is in veel gevallen dat organen en structuren in verschillende dierensoorten die hetzelfde lijken (of sterk op elkaar lijken) zich feitelijk niet uit dezelfde structuur of groep van embryonale cellen ontwikkelen. Het is niet ongewoon dat fundamentele structuren (zoals het spijsverteringskanaal) zich in verschillende dieren uit verschillend embryonaal weefsel vormen. In haaien bijvoorbeeld wordt het spijsverteringskanaal gevormd uit de bovenkant van de embryonale buikholte, maar in kikkers wordt het gevormd uit zowel de boven- als de onderkant, terwijl het in vogels en reptielen gevormd wordt uit de onderste embryonale laag of het blastoderm.

Het is moeilijk voor te stellen waarom of hoe ontwikkelingsprocessen op een drastisch verschillende wijze zouden evolueren, maar toch zouden leiden tot dezelfde substantiële morfologie, wat het hoofddoel van natuurlijke selectie is. Desalniettemin zien sommigen de verschillende ontwikkelingsmechanismen van 'homologe' structuren niet als een probleem voor de evolutietheorie, maar eenvoudigweg als bewijs dat ontwikkelingsmechanismen geëvolueerd zijn terwijl de resulterende structuur hetzelfde is gebleven. Maar dat is heel duidelijk een cirkelredenering, die is gestoeld op de aanname dat de verschillende groepen met vergelijkbare homologieën, maar met verschillende ontwikkelingsmechanismen, uit een gemeenschappelijke voorouder zijn voortgekomen.

Anatomische Homologie - Conclusie
Het is duidelijk dat de verwachte harmonie tussen homologie en evolutie ontbreekt. Evolutie kan de ons nu bekende feiten van morfologische homologie niet verklaren en daarom kan homologie niet meer zoals in het verleden gebruikt worden als bewijs voor evolutie. Niet alleen kan homologie niet meer gebruikt worden om de evolutietheorie mee te ondersteunen, zoals dat vroeger gebeurde, maar het is ook zo dat de tegenstrijdigheid tussen morfologische homologie en vermeende fylogenetische relaties de evolutietheorie nog verder ondermijnen -- als de evolutieleer de homologie niet kan verklaren, dan zijn de feiten van de homologie strijdig met de evolutieleer. Vooral wanneer morfologische structuren (structuren die homoloog lijken en aanvankelijk werden gezien als bewijs voor een gemeenschappelijke voorouder) zich feitelijk ontwikkelen uit verschillend embryonaal bronmateriaal is dit krachtig bewijs dat juist een andere kant op wijst dan een evolutionaire relatie tussen de betrokken organismen.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Evolutietheorie
Evolutie En Het Fossielenbestand
Piltdown Mens
Schepping Versus Evolutie
Evolutie van de Mens
Schepping
Problemen Met Het Fossielenbestand
Charles Darwin
Junk DNA
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Anatomische Homologie to My Google!
Add Anatomische Homologie to My Yahoo!
XML Feed: Anatomische HomologieWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.