RNA Wereld

RNA Wereld

 
U bent hier: Wetenschap >> RNA Wereld

RNA Wereld - Een Inleiding
De RNA wereld hypothese is een poging om een adequaat antwoord te geven op de problemen waar onderzoekers mee te kampen hebben op het gebied van de relatie tussen de oorsprong van het leven en het oorspronkelijke informatie-opslag medium op de primitieve aarde. DNA is verantwoordelijk voor de opslag van de informatie die de cel nodig heeft om eiwitten op een zodanige manier op te vouwen dat zij hun functies kunnen uitvoeren. Bijna elke cellulaire en extra-cellulaire structuur is opgebouwd uit eiwitten. Gezien het belang van deze wetenschap kunnen we zeggen dat de informatie die in het DNA is opgeslagen de meest fundamentele functies en structuren van het leven definiëren.

Wanneer cellen replicatie ondergaan, wordt het DNA en de daarin opgeslagen informatie gekopieerd en vervolgens doorgegeven aan de dochtercellen. Biochemische blauwdrukken worden middels DNA replicatie aan de volgende generatie doorgegeven. Dit proces genereert twee "dochtermoleculen" die identiek zijn aan de "ouder" DNA molecule. Zodra de replicatie voltooid is worden de twee gegenereerde DNA molecules verdeeld over de dochtercellen die tijdens de celsplitsing zijn geproduceerd.

Het bouwen van eiwitten vereist genetische informatie in DNA, maar informatie in DNA kan niet verwerkt worden zonder een groot aantal specifieke eiwitten en eiwitcomplexen. Een wederzijdse afhankelijkheid tussen DNA en eiwitten is al sinds het midden van de jaren '80 een groot struikelblok voor het Darwinistische paradigma over de oorsprong van het leven. Wetenschappers die onderzoek doen naar de oorsprong van het leven noemen dit raadsel zelfs de kip-en-ei paradox. Omdat eiwitten zo fundamenteel zijn voor de manier waarop DNA zich repliceert, zouden DNA en eiwitten niet gelijktijdig uit een oersoep kunnen zijn voortgekomen.

RNA Wereld - Een oplossing?
De RNA wereld hypothese werd voorgesteld als een oplossing voor deze paradox. Dit model stelt dat RNA aan DNA en eiwitten voorafging als het oorspronkelijke fundamentele informatie-opslag medium. RNA kan gelijktijdig informatie opslaan (net als DNA) en chemische reacties katalyseren (net als eiwitten). Er wordt daarom beweerd dat de RNA wereld uiteindelijk evolueerde tot een DNA-eiwit wereld, waarin het RNA tegenwoordig dienst doet als een intermediair tussen DNA en eiwitten.

Hoewel de RNA wereld hypothese op papier een oplossing lijkt te bieden voor de noodzaak van een onderling afhankelijk systeem van DNA en eiwitten, blijkt het in praktische zin onhoudbaar. De RNA wereld hypothese kampt met talrijke problemen. De vorming van de eerste RNA molecule vereist bijvoorbeeld een voorafgaand ontstaan van kleinere onderdelen, zoals ribose suiker, fosfaatmoleculen en de vier RNA nucleotide basen. Maar er blijk dat zowel het synthetiseren als het behouden van deze essentiële RNA bouwstenen (vooral ribose) en de nucleotide basen enorm problematisch, en misschien zelfs wel onmogelijk is onder realistische prébiotische condities.

Een ander groot probleem waar de voorstanders van de RNA wereld hypothese mee te maken hebben is dat natuurlijk voorkomende RNA moleculen slechts een heel klein gedeelte bezitten van de specifieke enzymatische eigenschappen van eiwitten. Ribozymen kunnen slechts een kleine handvol van de duizenden functies van eiwitten uitvoeren.

Het onvermogen van RNA moleculen om een groot aantal van de functies van eiwit enzymen uit te voeren leidt tot een derde, verwant probleem voor de houdbaarheid van het RNA wereld paradigma. Tot op heden is er geen plausibele verklaring voor de vraag hoe primitieve zichzelf replicerende RNA moleculen de overgang zouden kunnen hebben gemaakt naar moderne cellulaire systemen die sterk afhankelijk zijn van een verscheidenheid aan eiwitten voor de verwerking van genetische informatie. Denk eens aan de overgang van een eenvoudige replicator naar een systeem dat de eerste eiwitten moet kunnen bouwen. Zelfs als een dergelijk systeem van ribozymen voor de bouw van eiwitten al uit een RNA replicator zou kunnen zijn ontstaan, zelfs dan zou dat systeem van moleculen nog steeds informatierijke sjablonen vereisen voor de bouw van de specifieke eiwitten. Er ligt ook geen verklaring voor de oorsprong van die informatie in het verschiet.

RNA Wereld - Conclusie
Samengevat kunnen we zeggen dat RNA slechts een klein aantal functionele rollen kan vervullen en zelfs dan is het meestal een gevolg van een bewust "engineering" van de RNA katalysator door onderzoekers. Zelfs wanneer zij oog in oog staan met dit extreme probleem blijven de meeste neo-Darwinisten er van overtuigd dat de RNA wereld bestaan moet hebben en zo de weg heeft geplaveid voor de DNA-eiwit wereld. Als dit niet het geval was, dan kan de kip-en-ei paradox -- vanuit een materialistisch perspectief -- niet opgelost worden.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Bestaat God
Kosmische Fijnafstemming
De Oorsprong van het Universum
Evolutie
Dawkins - Het Grootste Spektakel ter Wereld
Tweede Wet van de Thermodynamica
Verschijningen der Natuur
Van Aap tot Mens
Creationisme
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add RNA Wereld to My Google!
Add RNA Wereld to My Yahoo!
XML Feed: RNA WereldWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.