Multiversum

Multiversum

 
U bent hier: Wetenschap >> Multiversum

Multiversum - Een kort Overzicht
Het multiversum concept is gebaseerd op het idee dat wat wij tot op heden "het universum" hebben genoemd slechts een klein onderdeel is van een uitgestrekte verzameling van universa. Volgens de multiversum stelling kan elk universum iets anders zijn wat betreft zijn fysische wetten, en wel op zo'n manier dat alle denkbare constanten en wetten wel ergens in een universum voorkomen. Deze stelling is nauw verbonden aan het zogenaamde Antropisch Principe, dat stelt dat ons eigen bestaan als een selectieprincipe dient, dat bepaalt welke eigenschappen van het universum wij kunnen waarnemen. Dat wil zeggen dat alle waargenomen eigenschappen van het universum die aanvankelijk verbazingwekkend onwaarschijnlijk leken alleen in het juiste perspectief kunnen worden gezien nadat wij ons realiseren dat wij andere eigenschappen niet konden waarnemen, omdat wij alleen de eigenschappen van het universum kunnen waarnemen die bevorderlijk zijn geweest voor ons eigen bestaan. Het Antropisch Principe wordt zo dus door een groot aantal mensen gebruikt, vaak in combinatie met het Multiversum principe, om te laten zien dat we niet verbaasd hoeven te zijn over de ontzagwekkend onwaarschijnlijke fijnafstemming van het universum voor intelligent leven.

Multiversum - De Problemen
De multiversum verklaring is zeer problematisch. De grootste moeilijkheid zit waarschijnlijk in het feit dat het bestaan van dergelijke parallelle universa noch geverifieerd noch gefalsificeerd kan worden. Het model is daarom ad hoc en kunstmatig. Ten tweede kan er geen enkel selectieproces of "kosmische evolutie" worden aangeroepen, omdat de "bio-vriendelijkheid" van het universum op geen enkele manier bevorderlijk is voor het behoud van de kosmos. Ten derde moet er een mechanisme worden geopperd dat dergelijke universa zou kunnen voortbrengen, als de multiversum stelling zich als een plausibele hypothese wil voordoen. Het idee dat er een hele 'bubbel' van universa bestaat, elk met zijn eigen constanten en waarden, leidt de paradox alleen maar een stap terug, want nu kan men gemakkelijk de vraag stellen wie dan de generator heeft gebouwd die deze kosmische loterij heeft doen ontstaan.

Roger Penrose van de Universiteit van Oxford heeft berekend dat de kans op de laag entropische toestand van ons eigen universum alleen door toeval zou ontstaan in de orde is van 1 op 10123, een onvoorstelbaar aantal. Als onze kosmos inderdaad niets meer zou zijn dan een onderdeel van een veel uitgestrekter multiversum van willekeurig geordende werelden, dan is het veel waarschijnlijker dat we een veel kleiner universum zouden waarnemen. De waarschijnlijkheid dat een zonnestelsel zich op willekeurige wijze vormt is ongeveer 1 op 1060, een enorme waarde maar onvoorstelbaar veel kleiner dan 10123.

De wetenschap is gebaseerd op het besef van rationaliteit en uniformiteit in de natuur. Het universum is op een rationele manier geordend en wetenschappers gaan op zoek naar redenen waarom de dingen zijn zoals zij zijn. Als het universum als geheel zonder transcendentie of doel zou zijn, dan bestaat het zonder reden. Het is dan uiteindelijk arbitrair en absurd. We worden dan dus uitgenodigd om een toestand te overpeinzen waarin alle wetenschappelijke redeneringen uiteindelijk in absurditeit gegrond zijn. De multiversum theorie ondermijnt dus juist de premisse waar de wetenschappelijke methode op gebaseerd is.

Dit alles is natuurlijk gezegd zonder de vraag te stellen of het universum wel een zekere mate van kosmische fijnafstemming hoeft te vertonen om te kunnen bestaan. Als dat zo is, zoals sommigen beweren, dan is het helemaal geen startpunt als een alternatief voor de ontwerphypothese.

Multiversum - Conclusie
Zonder een wetenschappelijk rigoureuze manier waarop een dergelijk multiversum concept beproeft, geverifieerd en gefalsificeerd kan worden blijft het idee slechts een gissing -- een geklets dat slechts wordt aangewend om het duidelijke ontwerp van onze kosmos uit de weg te gaan. Bovendien heeft het idee te kampen met een aantal wetenschappelijke moeilijkheden en problemen, waarvan er in dit artikel slechts enkele zijn belicht.

Terwijl men kan weten dat een enkel universum bestaat, kan niemand ooit weten of er meer dan een enkel universum is. Zodra waarnemers bestaan in universum A, dan geeft de algemene relativiteitstheorie aan dat de ruimte-tijd omhullende van dat universum nooit kan overlappen met de ruimte-tijd omhullende van enig ander mogelijk bestaand universum. Met andere woorden, zelfs als God tien universa zou hebben gemaakt, dan zou ons voor altijd het wetenschappelijke vermogen ontbreken om een ander universum dan ons eigen universum waar te nemen. De steekproefgrootte van de universa is dus beperkt tot één. De enige rationele mogelijkheid is dus dat er slechts een enkel universum bestaat en dat God dat universum op een voortreffelijke manier ten behoeve van de mens heeft ontworpen.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Coöptatie
Evolutietheorie
Evolutietheorieën
Evolutie Versus Schepping
Evolutie
Evolutionisme
Junk DNA
Donkere Energie
Darwin Dag
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Multiversum to My Google!
Add Multiversum to My Yahoo!
XML Feed: MultiversumWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.