Evolutie van Seks

Evolutie van Seks

 
U bent hier: Wetenschap >> Evolutie van Seks

Evolutie van Seks - Het Dilemma
De oorsprong en en het daarop volgende behoud van seks en recombinatie is een fenomeen dat niet gemakkelijk kan worden uitgelegd door Darwinistische evolutie. Evolutionaire mechanismen zoals natuurlijke selectie zijn niet in staat om te verklaren waarom organismen aseksuele reproductie zouden inruilen voor de kostbaarder en minder efficiŽnte seksuele voortplanting. In zijn boek "The Masterpiece of Nature: The Evolution of Genetics and Sexuality" (oftewel: "Het Meesterwerk van de Natuur: De Evolutie van Genetica en Seksualiteit") beschrijft Graham Bell het dilemma als volgt:

    "Seks is de koningin van alle problemen in de evolutionaire biologie. Er is wellicht geen ander natuurlijk fenomeen dat zo veel interesse heeft gewekt: het staat vast dat geen enkel ander natuurlijk fenomeen ooit zo veel verwarring heeft gezaaid. De inzichten van Darwin en Mendel, die op zo veel mysteries licht hebben geworpen, zijn er tot dusver niet in geslaagd om meer dan een zwak en flikkerend licht op het centrale mysterie van de seksualiteit te werpen, en de obscuriteit van het fenomeen wordt zo benadrukt door haar geÔsoleerde positie."

Evolutie van Seks - De Stap naar Seksuele Voortplanting
De meeste eencellige organismen planten zich aseksueel voort. Aseksuele voortplanting is de vorming van nieuwe individuen uit cellen van een enkele ouder, zonder dat er een gameet wordt gevormd of bevruchting plaatsvindt door een ander lid van dezelfde soort. Als het leven op aarde volledig afkomstig is van deze eencellige wezens, waarom werd dit eenvoudige maar efficiŽnte voortplantingsmethode dan verlaten ten gunste van seksuele voortplanting?

Waarom bestaat seks? In zijn boek "Evolution: The Triumph of an Idea" (oftewel "Evolutie: De Triomf van een Idee") geeft Carl Zimmer toe:

    "Seks is niet alleen onnodig, maar het zou ook een recept voor een evolutionaire ramp moeten zijn. Het is bijvoorbeeld een inefficiŽnte wijze van voortplanten... En seks brengt tevens hogere kosten met zich mee... Redelijkerwijs zou men verwachten dat elke groep dieren die seksuele voortplanting evolueert niet zou kunnen concurreren met niet-seksuele diergroepen. Maar toch is seks heer en meester... Waarom is seks een succes, ondanks al haar nadelen?"
Vanuit het perspectief van de evolutionaire biologie is seks ongetwijfeld "een inefficiŽnte wijze van voortplanten". Denk aan al die dingen die bij het seksuele proces komen kijken, zoals de complexiteit van het reproduceren van de informatie die in het DNA zit opgeslagen. Vanuit een evolutionair perspectief is seks een absurditeit. Maar vanuit een ontwerpstandpunt is het niets minder dan ongelooflijk indrukwekkend!

Behalve de moeilijkheden die geassocieerd zijn met de zeldzaamheid van voordelige mutaties en hun veel vaker voorkomende neefjes, de schadelijke en nadelige mutaties, is er het probleem dat te maken heeft met de twee verschillende typen van celdeling (mitose en meiose). In mitose worden alle chromosomen gekopieerd en van de vadercel naar de dochtercellen overgedragen. Meiose daarentegen vindt alleen plaats in reproductieve cellen (dat wil zeggen sperma en eicellen). In de meiose replicatie wordt slechts een helft van het chromosomale materiaal gekopieerd en aan de volgende generatie overgedragen. Meiose leidt tot de productie van geheel nieuwe combinaties van ouderlijke genen, elk met uniek verschillende genotypen. Deze produceren op hun beurt weer unieke fenotypen en bieden zo onbeperkt materiaal voor het proces van de natuurlijke selectie.

Deze feiten (dat meiose zogenaamd het vermogen geŽvolueerd heeft om het aantal chromosomen te halveren -- maar alleen voor gameten -- en dat het feitelijk onbeperkt nieuw materiaal kan aanleveren) maken het meiose proces zo ongelooflijk. Het meiose proces is cruciaal voor seksuele voortplanting. Maar toch verondersteld men dat meiotische seks zo'n 520 miljoen jaar geleden zou zijn geŽvolueerd. Hoe konden de bacteriŽn die zogenaamd verantwoordelijk zijn voor de evolutie van seks zich een miljard jaar geleden hebben gestabiliseerd en dan 500 miljoen jaar later na de stabilisatie genoeg zijn gemuteerd om dit ingewikkelde en "dure" meiose proces te "evolueren"?

Tot op heden is het evolutionaire biologen niet gelukt om een enkele adequate verklaring te bedenken voor de voortplanting van somatische cellen door mitose (waarbij het standaard aantal chromosomen van de soort in elke cel wordt behouden), terwijl gameten door meiose worden voortgebracht -- waarbij dat aantal chromosomen dus wordt gehalveerd zodat het standaard aantal wordt hersteld door de vereniging van de mannelijke en vrouwelijke gameten tijdens de voortplanting.

Evolutie van Seks - Conclusie
De oorsprong van seks blijft een mysterie voor mensen die toegewijd zijn aan een puur materialistische kijk op de realiteit -- om maar niet te spreken over de oorsprong van het ongelooflijke meiotische proces dat seks mogelijk maakt, of de ingewikkelde ontwikkeling van het embryo (wat op zichzelf al een "engineering" wonder is). Tijdens de bevruchting worden de chromosomen die geŽrfd worden van de spermacel gepaard met de chromosomen van de eicel, zodat het nieuwe organisme zijn volledige groep chromosomen heeft. Naturalisten willen ons doen geloven dat ongeleide processen dit ontzagwekkende, onderling afhankelijke proces hebben voortgebracht, waarin (1) de genetische informatie gehalveerd wordt; (2) deze informatie door middel van seksuele reproductie weer gecombineerd wordt tot het volledige aantal. Niet alleen is een dergelijk geraffineerd mechanisme vereist voor de productie van een sperma- of eicel via meiose, maar is een net zo ingewikkeld proces nodig dat de genetische informatie tijdens de bevruchting bijeen brengt om zo het zygoot te vormen (dat later het embryo zal worden). Een geloof dat puur materialistische processen, beheerst door de kanswetten, een dergelijk mechanisme zouden kunnen voortbrengen duidt meer op lichtgelovigheid dan op rede.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Het Fossielenbestand
Evolutie Versus Schepping
Evolutie
DNA Replicatie
Bewijs Voor Evolutie
Charles Darwin
Symbiose
CoŲptatie
Schepping
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Evolutie van Seks to My Google!
Add Evolutie van Seks to My Yahoo!
XML Feed: Evolutie van SeksWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFOís   5-Geen oorsprong Ė het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.