Endoplasmatisch Reticulum

Endoplasmatisch Reticulum

 
U bent hier: Wetenschap >> Endoplasmatisch Reticulum

Endoplasmatisch Reticulum - Een Kort Overzicht
Het endoplasmatisch reticulum (ER) is een complex systeem van membraankanalen en holten. Het bestaat uit twee gebieden. In het ruw endoplasmatisch reticulum hechten ribosomen zich aan het buitenoppervlak van het ER membraan. De eiwitten die door deze ribosomen worden geproduceerd worden in de centrale holte van het ER afgezet om verder biochemisch verwerkt te worden. De eiwitten die naar deze holte zijn getransporteerd zullen uiteindelijk de lysosomen en peroxisomen bereiken, in het plasmamembraan worden opgenomen of uit de cel worden afgescheiden.

Endoplasmatisch Reticulum - Kwaliteitsbewaking
Het is niet ongebruikelijk dat eiwitten in de ER holte zich op een onjuiste wijze opvouwen of incorrect worden samengesteld. Een kwaliteitsbewakingsysteem waarborgt de juiste productie en verwerking door het ruw ER. Biochemici hebben ontdekt dat eiwitten in de ER holte zowel primaire als secundaire kwaliteitscontroles ondergaan. De primaire kwaliteitsbewaking overziet algemene aspecten van de opvouwing van het eiwit. De secundaire kwaliteitsbewaking houdt een oog op de processen die na het vertaalproces plaatsvinden en die uniek zijn voor de specifieke eiwitten.

Het is opmerkelijk dat het kwaliteitsbewakingsmechanisme van het ER in staat is om het verschil te kunnen onderscheiden tussen verkeerd opgevouwen eiwitten en eiwitten die gedeeltelijk opgevouwen zijn, maar verkeerd opgevouwen lijken, wanneer zij zich feitelijk in het proces bevinden dat hen de structuur zal geven. Als de kwaliteitsbewaking dit onderscheid niet op een efficiënte manier zou kunnen maken, dan zou dat catastrofale gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid van de cel.

Het kwaliteitsbewakingsysteem van het ER gebruikt informatie die zich in de oligosacchariden bevinden als sensoren om de "vouwstatus" van de eiwitten in de gaten te houden. Het proces begint wanneer de machinerie van het ER een oligosaccharide (Glc3Man9GlcNAc2) aan nieuw vervaardigde eiwitten bevestigt, nadat deze door de ribosomen zijn vervaardigd en naar de holte van het ER zijn getransporteerd. Binnen het ER worden twee Glc van de oligosaccharide afgeknipt om een Glc1Man9GlcNAc2 te vormen. Dit aangepaste aanhangsel vertelt de machinerie van het ER dat nu het moment is aangebroken waarop de "chaperone eiwitten" het te vervaardigen eiwit moeten helpen bij het samenvouwen.

Zodra het vouwproces voltooid is, wordt het resterende Glc residu gespleten om zo de oligosaccharide Man9GlcNAc2 te maken. En dit aanhangsel vertelt het kwaliteitsbewakingsysteem van het ER dat het zojuist opgevouwen eiwit op eventuele defecten gecontroleerd moet worden. Als het eiwit niet op de juiste wijze samenvouwt, dan bevestigt de machinerie van het ER de Glc eenheid weer aan de oligosaccharide en wordt het eiwit teruggestuurd naar de chaperones om opnieuw gevouwen te worden.

Hierna verwijdert de machinerie van het ER een Man groep om Man8GlcNAc2 te maken. En dit zet vervolgens de machinerie van het ER aan om het eiwit naar het Golgi-apparaat te sturen. Als gedetecteerd wordt dat een eiwit met het Man8GlcNAc2 aanhangsel verkeerd is opgevouwen, dan wordt dat eiwit apart gezet om ontmanteld te worden. Als de structuur van de gebonden oligosaccharide dus niet overeenkomt met de verwachte toestand van het eiwit, dan wordt er dus ofwel een recyclingproces ofwel een vernietigingsproces op gang gezet. Eiwitten die apart worden gezet om vernietigd te worden, worden naar het cytoplasma van de cel vervoerd en met het proteďne ubiquitin bedekt. Daar wordt het eiwit door het proteasoom afgebroken.

Endoplasmatisch Reticulum - Conclusie
Alleen een ontwerper met kennis en inzicht zou dergelijke effectieve kwaliteitsbewakingsmechanismen opzettelijk kunnen orkestreren. De kwaliteitsbewakingsystemen van de cel dwingen ons om de logische conclusie te aanvaarden dat de chemie van het leven voort is gekomen uit het werk van een intelligent ontwerper.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Oorsprong der Soorten
Evolutietheorie
Charles Darwin
Microscopische Organismen
De Oorsprong van het Leven
Onreduceerbare Complexiteit
Het Menselijk Oog
De hardware van het leven
Junk DNA
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theďsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Endoplasmatisch Reticulum to My Google!
Add Endoplasmatisch Reticulum to My Yahoo!
XML Feed: Endoplasmatisch ReticulumWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.