Donkere Energie

Donkere Energie

 
U bent hier: Wetenschap >> Donkere Energie

Donkere Energie - Een Inleiding
Met 'Donkere Energie' wordt een vorm van energie bedoeld waar de hele ruimte van doordrongen is en die de uitdijingssnelheid van het universum lijkt te versnellen. Waarnemingen van supernova's suggereren dat er een energiedichtheid bestaat die het universum tijdens de uitdijing steeds sneller doet uitdijen. De microgolf-telescoop genaamd 'Boemerang' heeft de kosmische achtergrondstraling (CMB) bestudeerd die sinds de oerknal is overgebleven. Het waargenomen spectrum toont een piekwaarde op precies de waarde die voorspeld werd door het uitdijingsmodel, dat gedomineerd wordt door koude donkere materie. Wetenschappers geloven dat sterrenstelsels nooit zouden zijn gevormd zonder de aanwezigheid van deze donkere materie, omdat er dan niet genoeg aantrekkingskracht zou zijn geweest om deze bijeen te houden. Het universum is zo fijn afgestemd dat een precieze hoeveelheid donkere materie de individuele sterrenstelsels bijeen houdt, terwijl donkere energie deze sterrenstelsels ten opzichte van elkaar steeds sneller uit elkaar rekt. Samen domineren de donkere materie en de donkere energie de kosmos. Zij worden verondersteld 96% van alle materie en energie uit te maken.

Het model voorspelt een lagere tweede piek, die inderdaad lijkt te bestaan maar die niet helemaal verklaard kan worden aan de hand van de metingen. De aanwezigheid van die tweede piek in het spectrum zou diverse concurrerende theorieŽn over de geschiedenis van het universum en het ontstaan van de kosmos tot zinken kunnen brengen.

Donkere Energie - Een voorbeeld van fijnafstemming
Niet-theÔsten en voorstanders van het naturalisme zoeken al geruime tijd naar de eenvoudigste verklaring voor de kosmos en hopen in deze zoektocht elk direct bewijs voor een intelligent ontwerper te vermijden. Een dergelijk raamwerk zou een model voorspellen waarin er een hoeveelheid materie is die juist gelijk is aan de kritieke dichtheid die een vlak universum kan verklaren. Maar het is al bewezen dat er minder dan de helft van de materie in het universum aanwezig is die nodig zou zijn om een vlak universum te kunnen verklaren. Donkere Energie biedt een energiedichtheid die de ontbrekende dichtheid kan aanvullen, maar maakt tegelijkertijd een enorme mate van fijnafstemming noodzakelijk.

Hoe nauwkeurig moet de fijnafstemming van deze energie dan zijn om een vlak universum te verkrijgen? Het antwoord is 1 op 10120. Dit komt overeen met 1 op 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.

Donkere Energie - Conclusie
De aard van het universum openbaart dat een puur materialistische oorzaak voor het waargenomen universum uitzonderlijk onwaarschijnlijk is - en zonder een intelligente oorzaak niet begrepen kan worden. Wanneer wordt aangetoond dat een model inadequaat is, dan zouden wetenschappers bereid moeten zijn om het model te volgen dat het beste bij de feiten past. In dit geval komt de aanname van een 'intelligent design' veel meer overeen met de data dan het naturalistische model.

Wanneer beweerd wordt dat er mogelijk vele andere manieren zijn waarop het universum geŽvolueerd zou kunnen zijn, dan betekent dat nog niet dat het idee van een fijnafstemming onhoudbaar is. Sterker nog, het overgrote deel van mogelijke universa zou dan helemaal geen materie bevatten -- maar alleen maar energie! Zoals Kleban Dyson schrijft:

"Het overgrote deel van de ruimte bestaat uit toestanden die macroscopisch een 'dood de Sitter universum' zijn: dat wil zeggen een bijna leeg 'de Sitter universum' dat alleen maar wat thermische straling bevat. Een kleine deelverzameling van die toestanden is antropisch acceptabel, wat betekent dat zij complexe structuren zoals sterren en sterrenstelsels bevatten, en een heel kleine deelverzameling daarvan zijn macroscopisch niet te onderscheiden van ons eigen universum [het 'MIFOU gebied', red.]. De initiŽle uitdijingstoestand neemt een nog kleinere fractie van die ruimte in. De banen die zich door het uitdijingsgebied begeven zullen bijna altijd naar het MIFOU gebied leiden, waardoor het "vermengd" wordt op een "poreuze", fase-ruimte-oppervlak-behoudende manier. De overgrote meerderheid van de punten in het MIFOU gebied zijn niet afkomstig van de uitdijing, maar van instabiele banen die hun oorsprong vinden in het dode gebied. Tenslotte zal elke baan in de dode regio daar bijna de hele tijd blijven, maar sporadisch het antropisch acceptabele gebied binnengaan, en zeer zelden het MIFOU gebied, en bijna nooit het uitdijingsgebied. Daarom worden leefbare universa bijna altijd geschapen door fluctuaties in de 'miraculeuze' toestanden die hierboven werden beschreven."

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Evolutie van de Mens
EvolutietheorieŽn
Het Fossielenbestand
Darwin's Evolutietheorie
Evolutietheorie
Schepping Versus Evolutie
Darwin Dag
Symbiose
Waarom ik in God geloof
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Donkere Energie to My Google!
Add Donkere Energie to My Yahoo!
XML Feed: Donkere EnergieWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFOís   5-Geen oorsprong Ė het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.