De Cambrische Explosie

De Cambrische Explosie

 
U bent hier: Wetenschap >> De Cambrische Explosie

De Cambrische Explosie - De Biologische Oerknal?
De Cambrische Explosie is de naam voor de abrupte verschijning van een grote verscheidenheid aan organismen, vooral ongewervelden, met harde (fossiliseerbare) lichaamsdelen in Cambrische strata, waarvan het gros van de wetenschappers aanneemt dat deze zo'n 540 miljoen jaar oud zijn. Het gaat om complexe, goed ontwikkelde organismen met een groot aantal soorten gedifferentieerde cellen. Er wordt in het algemeen toegegeven dat een evolutie van deze organismen uit ééncellige voorouders in een dergelijk kort tijdsbestek zeer twijfelachtig is.

Welnu, er zou kunnen worden ingestemd met de gedachte dat organismen zonder skeletten slechts weinig of geen fossielen zullen achterlaten, en dus zou het niet al te verrassend moeten zijn als een zich evoluerende stam plotsklaps in het fossielenbestand verschijnt. Maar het is wel verrassend -- tenminste binnen een evolutionair raamwerk -- dat een dergelijke grote verscheidenheid aan fossiliseerbare vormen min of meer tegelijkertijd verschijnt. Het aantal radicaal verschillende lichaamsbouwen dat in zo'n korte geologische tijdsperiode (zo'n 13 miljoen jaar) verscheen is groter dan enig ander. Het verklaren van de abrupte en plotselinge verschijning van deze organismen is een van de grootste uitdagingen voor de evolutionaire biologie.

De Cambrische Explosie - Valt het doek voor het Darwinisme?
Er zijn twee principes die aangeroepen worden in een poging om deze plotselinge diversiteit te verklaren: (1) de verschillende vormen verschenen aan het begin van het Cambrium uit een enkele gemeenschappelijke stam, waaruit die verschillende vormen ontsproten, of (2) de diversiteit ontstond veel eerder. Als de verscheidenheid aan het begin van het Cambrium ontstond, dan verklaart dat tot op zekere hoogte waarom er geen fossielen van voorouderlijke organismen werden gevonden, maar het blijft dan nog steeds onverklaarbaar hoe de divergentie van karakteristieken zo plotseling gebeurde, dat wil zeggen dat de verschillende phyla zo veel van elkaar verschillen dat ze niet aan elkaar verwant kunnen zijn. Aan de andere kant, als de divergentie geruime tijd vóór het Cambrische tijdperk plaatsvond (waarmee de divergentie van de diverse levensvormen verklaard zou kunnen worden), dan is het buitengewoon vreemd dat alle stammen tegelijkertijd een fossiliseerbare fase bereikten.

Een voorbeeld van een organisme dat in het Cambrium verscheen is de spons. Er zijn vier klassen van sponzen, die allemaal heel abrupt in het Cambrium verschenen. Ondanks hun relatief weinig gespecialiseerde bouw zijn alle vier klassen duidelijk verschillend van elkaar en is het moeilijk om een verwantschap tussen die klassen te onderscheiden. Er zijn geen enkele intermediaire fossielen te vinden en er bestaat geen consensus over hoe zij mogelijkerwijs uit een gemeenschappelijke voorouder zouden kunnen zijn geëvolueerd. Ondanks hun primitieve vorm bevinden de sponzen zich in een klasse, die vrijwel afgezonderd is van de rest van het dierenrijk.

Wat de geleedpotigen betreft bestaat een vergelijkbare situatie. De verschillende subphyla van trilobieten, degenkrabben en kreeftachtigen verschijnen in het Cambrium. Bovendien vertonen de kreeftachtigen een enorme diversiteit. Alle vier grote klassen van kreeftachtigen en een groot aantal van de lagere taxa worden in het Cambrium teruggevonden: maar ook in dit geval kunnen er geen tussenvormen worden gevonden die een verband zouden kunnen leggen tussen de verschillende groepen en een gemeenschappelijke voorouder, ondanks een overvloed aan fossielen.

Een andere poging om de Cambrische explosie te verklaren draait om de aanname dat er in deze tijd een substantiële toename van de hoeveelheid zuurstof plaatsvond, waardoor een versnelde evolutionaire vooruitgang werd gestimuleerd -- maar een dergelijke suggestie negeert de enorme onwaarschijnlijkheid van biologische macromoleculen, of er nu zuurstof in overvloed aanwezig is of niet. Het enigma wordt nog gecompliceerder, want niet alleen verschijnen de verschillende phyla heel plotsklaps, maar verschijnen ook de verschillende klassen binnen de meeste phyla min of meer tegelijkertijd.

De Cambrische Explosie - Samenvatting
Wat er in het algemeen, kort samengevat, wordt voorgesteld is de uitzonderlijke toevalligheid dat deze verscheidenheid aan organismen met hun radicaal verschillende skeletstructuren allemaal binnen een relatief korte tijdsperiode hun fossiliseerbare fase bereikten. De Cambrische explosie roept het soort vragen op dat veelvuldig voorkomt met betrekking tot het fossielenbestand. Ten eerste verschijnen belangrijke nieuwe soorten organismen plotseling en abrupt. Ten tweede verschijnen vele verschillende stammen ongeveer tegelijkertijd en vertonen zij een vergelijkbare significante ontwikkeling. Er bestaat zo'n grote radicale diversiteit dat het ongeloofwaardig is dat zij een recente gemeenschappelijke voorouder hadden. Het lijkt ook onrealistisch dat een vergelijkbare vooruitgang onafhankelijk, en vooral gelijktijdig, zou optreden in verschillende stamlijnen.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Evolutietheorieën
Oorsprong der Soorten
Bewijs Voor Evolutie
Evolutie Van De Mens
Charles Darwin
Problemen Met Het Fossielenbestand
Symbiose
Darwin's Evolutietheorie
Abiogenesis
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Cambrische Explosie to My Google!
Add De Cambrische Explosie to My Yahoo!
XML Feed: De Cambrische ExplosieWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.