Darwin Dag

Darwin Dag

 
U bent hier: Wetenschap >> Darwin Dag

Darwin Dag - Wanneer Vindt Die Plaats?
Darwin Dag vindt plaats op 12 Februari, wanneer humanisten over de hele wereld de geboortedag van Charles Darwin vieren. Charles Darwin werd in 1809 in Shrewsbury geboren en is de pionier van de moderne vorm van de theorie over evolutie via natuurlijke selectie. Hoewel evolutie niet een origineel idee van Darwin zelf was (de oude Grieken geloofden al in een vorm van evolutie, en Darwins grootvader had al zijn eigen ideeën over naturalistische evolutie ontwikkelt), wordt Darwin toch algemeen erkend als de sleutelfiguur die de evolutie 'van molecule tot mens' heeft gepopulariseerd. Op 22 November wordt de 'verjaardag' van de publicatie van zijn boek, The Origin ("De Oorsprong"), in 1859 gevierd.

Over de hele wereld worden op Darwin Dag allerlei evenementen gehouden, waaronder dinerfeesten met speciale recepten voor een zogenaamde oersoep, protesten met schoolborden, workshops en de verspreiding van literatuur door mensen in apenkostumen. Darwins geboorteplaats Shrewsbury is in 2003 begonnen met een "Darwin Festival" dat tegenwoordig de hele maand Februari duurt.

Darwin Dag - De Agenda
Een nadere beschouwing van de "Darwin Dag" website onthult dat de mensen achter de internationale viering veel meer geïnteresseerd zijn in het promoten van een naturalistisch wereldbeeld dan in een wetenschappelijk haalbaar model voor de oorsprong van het leven.

De humanisten beweren dat "de Viering zelf geen godsdienst, geen 'on-godsdienst' en al zeker geen anti-godsdienst promoot", en Wikipedia merkt het volgende op: "De dag wordt gebruikt om Darwins bijdrage aan de wetenschap uit te lichten en om de wetenschap in het algemeen te bevorderen." Maar een aantal punten is veelzeggend. Zo is er geen Einstein Dag, noch een Newton Dag, noch een Copernicus Dag, noch een Galileo Dag. Al deze mensen waren briljante wetenschappers, wiens bijdragen aan ons begrip van de werkelijkheid van onschatbare waarde zijn. Maar als Darwin Dag over het promoten van de wetenschap gaat en niet over het promoten van een materialistische ideologie of dogma, waarom is hij dan de enige wetenschapper waar we een jaarlijkse herdenkingsdag voor hebben? Bovendien bestaan de sponsors van deze beweging uit seculiere humanistische organisaties zoals de Skeptic Society en de Freedom from Religion Foundation.

Darwin Dag - Eerbetoon aan een Mislukt Paradigma
De belangrijkste voorspelling die Darwins theorie doet is dat organismen door incrementele aanpassingen steeds complexer worden. Dit zou in het fossielenbestand duidelijk tot uiting moeten komen, maar Darwin gaf indertijd al toe dat het fossielenbestand niet de tussenvormen heeft die zijn theorie vereist. Bovendien wees een groot aantal van zijn tijdgenoten er al op dat het algemene en consequente patroon in het fossielenbestand juist is dat nieuwe diergroepen heel abrupt lijken te ontstaan. Dit is door de talrijke fossielenvondsten sinds die tijd bevestigd.

Darwin erkende ook dat zijn theorie niet alleen een geleidelijke ontwikkelingen van organismen impliceerde, maar ook van hun organen. In hoofdstuk 6 van zijn boek The Origin stelde hij deze test van zijn theorie voor, op grond waarvan de theorie zou kunnen worden gefalsificeerd:

    "Als het bewezen zou kunnen worden dat er een complex orgaan zou bestaan, dat zich onmogelijk zou kunnen hebben gevormd door talrijke, opeenvolgende, kleine modificaties, dan zou mijn theorie absoluut ineenstorten."
In het licht van de ontdekkingen in de cel- en in de moleculaire biologie uit de 21e eeuw, blijkt dat geen enkel orgaan Darwins proef kan doorstaan, omdat elk orgaan afhankelijk is van complexe biologische structuren om te kunnen functioneren. Zelfs biologische macromoleculen hebben zelf al een complexiteit die niet op een incrementele manier kan ontstaan.

Het grote falen van het Darwinisme is dus dat het de onherleidbare complexiteit van de moleculaire biologie niet kan verklaren. Die onherleidbare complexiteit bestaat niet alleen op het moleculaire niveau, maar is ook terug te vinden in de oorsprong van het leven, eukaryotische cellen, seks en het abrupte verschijnen van nieuwe levensvormen in het fossielenbestand -- al deze dingen zijn duidelijk tegenstrijdig met het algemene paradigma van het Darwinisme.

Waarom wordt Darwins theorie dan tegenwoordig in de wetenschappelijke gemeenschap door zo velen gevolgd? Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de theorie inderdaad bepaalde gegevens wel kan verklaren; en dat de theorie wat betreft sommige feiten, met name de feiten die betrekking hebben op de werking van natuurlijke selectie op het morfologische niveau, waarschijnlijk de correcte verklaring is. Maar, wetenschappers die zich in een paradigma ingraven neigen te veel gewicht toe te kennen aan wat een theorie kan verklaren en dit abusievelijk als een rechtvaardiging zien, terwijl onvoldoende gewicht wordt toegekend aan de feiten die niet stroken met de algemene stelling van de theorie. Maar de proef van een wetenschappelijke theorie bestaat niet uit de waarnemingen die de theorie ondersteunen, maar aan het belang dat moet worden gehecht aan de waarnemingen die de theorie tegenspreken. Een veel voorkomende klacht van de voorstanders van evolutie is immers dat intelligent design onwetenschappelijk is omdat het niet falsifieerbaar is, terwijl de evolutietheorie dat wel is. Het is ironisch dat de aanhangers van het Darwinisme zelf vaak niet bereid zijn om de evolutietheorie aan gepaste wetenschappelijke proeven te onderwerpen en zo falsificatie van de theorie te riskeren. We weten tegenwoordig dat er meerdere kritische feiten bestaan die rake klappen uitdelen aan het Darwinistische wereldbeeld. Dit zijn niet slechts triviale problemen of uitzonderlijke afwijkingen die waarschijnlijk wel ooit zullen worden opgehelderd, maar fundamentele zaken waar geen enkele oplossing voor in het verschiet ligt.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Coöptatie
Bewijs Voor Evolutie
Charles Darwin
Evolutie van Seks
DNA Structuur
Het Fossielenbestand
Donkere Energie
De Cambrische Explosie
Evolutie Versus Schepping
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Darwin Dag to My Google!
Add Darwin Dag to My Yahoo!
XML Feed: Darwin DagWat denk jij? Wat is jouw mening over de oorsprong van het universum?
1-Oerknal   2-Bijbelse Schepping   3-Er was een proces dat op een of andere manier werd geleid   4-UFO’s   5-Geen oorsprong – het is er altijd geweest  
Wetenschap Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutScience.org, Alle Rechten Voorbehouden.